tisdag 12 januari 2010

Positiv särbehandling och ärrad galt

Positiv särbehandling inom högskolan plockas bort som ett kriterium vid urvalet av studenter till olika utbildningar. Det är bra. Studieresultat är det som ska gälla när man söker en utbildning, kompetens alltså. Inte kön. Idag är det en majoritet av universiteten och högskolorna som tillämpar positiv särbehandling, något som har fått till följd att män har fått förtur till några av de mest populära utbildningarna. Trots att en majoritet av de sökande med toppbetyg är kvinnor.

En konsekvens av detta blir att det inte upplevs att det lönar sig lika för alla som anstränger sig. Det blir en märklig situation att ge det ena könet företräde för det andra, trots att betygen är sämre. Det är ett problem att pojkar generellt har sämre betyg redan i grundskolan men ändå dominerar på de högsta posterna inom utbildningsväsendet. Kvinnor är i majoritet på alla utbildningar, men ändå är det bara 18 procent av professorerna som är kvinnor.

I Övertorneå hotar några politiker med att avgå om det väljs en kvinnlig präst. De säger att det behövs en "ärrad galt" och att församlingen inte är redo för en kvinna som präst. Det är ju femtio år sen kvinnor fick prästvigas. Hur länge ska det ta innan de blir redo? Herregud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar