fredag 22 januari 2010

Partistyrelse, SiS och jämställdhet

Idag har Moderaternas partistyrelse presenterat talespersoner för olika politikområden. Diskussionerna präglas mycket nu av framåtsyftande politik och framtiden, vilket känns mycket inspirerande och stimulerande. Jobbfrågan står högt upp på agendan, likväl som ekonomi. Sunda statsfinanser är en viktig grund för att kunna ha möjlighet att utveckla välfärden.

Veckan har varit hektisk och är ännu inte riktigt slut. Beredningen på SKL där vi bland annat hade en bra diskussion med generaldirektören för SiS var givande och vi från kommunsektorn tog bland annat upp vikten av att ha en sammanhållen vårdkedja för våra barn och ungdomar som har det svårast.

Jämställdhetsfrågan tas upp i alla olika sammanhang, såväl på SKL som i partistyrelsen. Det handlar i grunden om ekonomi, kvalitet, demokrati och rättvisa. Birgitta Evengård, överläkare i Umeå, hade en mycket bra utbildning kring dessa frågor vid beredningen igår och vi hade bra diskussioner efter det. Ett av många faktaexempel som hon tog upp i ämnet jämställd vård, var det faktum att om kvinnan skulle vara normen vid behandling av psoriasis (som är en könsneutral sjukdom, det är alltså inga skillnader på sjukdomen om man är man eller kvinna) skulle kostnaderna för denna vård vara 22 % lägre. Likväl som att man befarar att många män inte får den vård de skulle behöva vid depressioner. Det är alltså ingen sk "kvinnofråga" utan en fråga för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar