fredag 8 januari 2010

Gubben med godis har fått ny arena

Vuxna som söker kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt är inget nytt. Fast nu sker det på fler sätt än förr. Gubben med godis har ändrat form och hittat nya arenor. Internet där det finns en mängd chattrum och många olika forum där barn och unga vistas virtuellt har gett nya och anonyma mötesplatser för förövare.

Grooming är begreppet som används när vuxna tar kontakt med unga på Internet i syfte att utnyttja dem sexuellt. Man förför genom sina texter och låtsas vara någon annan, nästlar sig in i en ung människas liv i det enda uttalade syftet att sedan kunna utnyttja henne eller honom. Det handlar om att lura barn, att lura och ljuga för ungdomar. ”Hästälskare 12” kan i själva verket vara Erik 48 år. Modelljobbet som 14-åringen blir erbjuden kan mycket väl vara en bluff där unga lockas att skicka avklädda foton av sig själva.

Moderatkvinnorna har beslutat att gå till kamp mot grooming, mot nätförförare. Vi tror att det går att göra barn och ungdomar mer medvetna om riskerna med Internet genom olika förebyggande åtgärder. Information i skolan, kunskap till barn och unga om vad de ska undvika, tillsammans med uppmärksamma föräldrar och andra vuxna är delar i ett förebyggande arbete.

Men vi måste hjälpas åt och framför allt prata med våra barn och unga om riskerna och få dem att våga prata om deras erfarenheter på nätet. Internet är en fantastisk möjlighet till information, all sorts information. Jag tror att det är viktigt att inte skrämma våra barn och unga, men ändå få upp ögonen för att alla internetanvändare inte har goda avsikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar