torsdag 21 januari 2010

Jobb och pensioner

Jobb, jobb, jobb. Det är det som är den viktigaste frågan inför valet och framtiden. Jobben är viktiga för unga och äldre. Ju fler som jobbar desto bättre tryggar vi pensionerna. Pensionärerna, särskilt de som har låg pension, är en prioriterad grupp. Även de sämst ställda pensionärerna har sedan 2006 fått det bättre, tack vare skattelättnader som regeringen genomfört. 400 000 pensionärer får tack vare skattesänkningen en bättre ekonomi 2010. Skatten på pensioner har sänkts i två steg.

Jobblinjen är den som gäller och en tydlig jobbpolitik tryggar pensionerna. Fler som jobbar och får förbättrade inkomster gör att dagens pensionärer gynnas. Därför är det viktigt att det lönar sig att jobba. Jobblinje istället för vänsterpartiernas bidragslinje. Det är också viktigt att man ska kunna jobba efter 65 år om man vill och kan. Därför är ett större jobbskatteavdrag infört för alla över 65 år.

1 kommentar:

  1. Hej! Jobben är jätteviktigt. Problemen är dock att det finns fler arbetslösa än det finns riktiga jobb. Dessutom är det som så att var 4:e månad så utexamineras ytterligare X antal från våra universitet och högskolor till ett liv i påtvingat utanförskap. Detta då arbetsgivarna har satt i system att utnyttja det här med den fria anställningsrätten. Det gör att majoriteten av de som söker jobb aktivt alltid sorteras bort.

    Vi ser klart och tydligt att det är lättare för de som inte valt att utbilda sig att få jobb idag. Det är fler med bara gymnasieutbildning som får jobb än vad det är nyutexaminerade akademiker som får jobb.

    Vi ser också att bland de som gått något av de längre teoretiska programmen inom något av de samhällsvetenskapliga disciplinerna har en helt omöjlig situation och dessa blir i princip alltid bortsorterade när de söker jobb oavsätt var i Sverige de söker jobb.

    Dessa drabbas dessutom väldigt hårt av CSN:s tuffare återbetalningskrav eftersom CSN i princip alltid anser att nyutexaminerade akademiker inte når upp till lagens krav på "Synnerliga skäl" för att få nedsättning av återbetalning av studielån. Detta gör att de tvingas till Kronofogden av CSN och sedan kommer de i princip aldrig att kunna få ett jobb eller bostad eftersom arbetsgivarna givetvis begär ut alla dessa uppgifter om de jobbsökande. Man skiter helt enkelt i sekretessen trots att sekretesslagen är glasklar.

    Det är inte som så att den som utbildar sig har bättre förutsättningar att få jobb. Det är en lögn. Det är bara till att titta på det faktum att en majoritet av de som tar examen åker direkt ut i ofrivilligt utanförskap och sedan drivs de med stöd av strukturellt våld till Kronofogden av CSN därför att CSN tar inte hänsyn till individens ekonomiska situation.

    Så om arbetslinjen skall fungera för alla så måste man börja göra om hela utbildningssystemet mycket snabbt. Tex genom att lägga ner stora delar av de teoretiska samhällsvetenskapliga programmen och kurserna vid Sveriges universitet och högskolor som inte leder till någonting förutom studielånefällan och sedan Kronofogden och sedan permanent utanförskap för all framtid.

    Det är bättre att ge de här bättre förutsättningar att komma in på arbetsmarknaden genom att istället utbilda de flesta utanför EU. Vi kan i princip skicka alla till universitet och college i Amerika och Kanada där samverkan mellan akademi och verklighet är väletablerat och där i princip ingen trillar utanför efter examen. Helt enkelt ta fram ett system med full scholarships så vi kan satsa på att utbilda fler av våra unga människor utomlands där de kommer in på arbetsmarknaden istället för att stanna kvar i Sverige och Europa med båda fötterna utanför arbetsmarknaden och utanför samhället under mycket lång tid.

    SvaraRadera