måndag 8 mars 2010

Kvinnodag och pensionen

Internationella kvinnodagen idag, har förhoppningsvis inte undgått någon. Jag sitter och tänker att det är bra att den finns, men trist att det ska behövas. Men man får göra det man kan, med det man har, där man är och hoppas att man kan förändra lite grann i alla fall. Till exempel att få ännu fler kvinnor att se över sina pensionsvillkor.

Den minnesgode vet att jag har jobbat med villkoren för deltidsarbetande kvinnor, bland annat då pensionen. Många familjer har gemensam ekonomi och när barnen är små fattar många familjer gemensamt beslut om vem som ska vara hemma mer under småbarnsåren. Det är en härlig tid för de flesta, att se sina små telningar växa upp och få följa dem på nära håll.

Det är vanligt att det är mamman som är hemma mer när barnen är små, och sen kanske väljer att jobba deltid tills de är tonåringar. Det är en ynnest att kunna göra så, men det förutsätter också att man tänker på pensionssparande, trots att det ligger långt fram i tiden. SCB har statistik som säger att i mer än 87 procent av alla barnfamiljer är det kvinnan som tjänar minst. Detta kommer att synas i pensionskuvertet.

Lösningar på detta kan vara att den som förlorar mest i inkomst sparar extra i pensionssparande, att dela på vabbandet (vård av sjukt barn) är också en lösning för att jämna ut det.

1 kommentar:

  1. Idag ska jag stödköpa det fina berlockarmbandet från HL-fonden så att mer pengar går till att forska på kvinnors hjärtsjukdomar.

    Hälsningar Marie
    http://www.cupcake.se

    SvaraRadera