torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År!

Årets sista dag är här och nyårsaftonen verkar bli kall men med mycket snö. I Boden är det beslutat om att det råder förbud för smällare och raketer i centrala stan, något som är bra för barn och hundar i synnerhet. Det är bara att hoppas att det inte händer några trista olyckor i samband med att fyrverkerier ska avfyras.

Nyårsaftonen blir en lugn sådan och detta år känns det verkligen som att det är dags att ladda ordentligt för nästa år. 2009 har varit ett mycket intensivt och händelserikt år och valåret 2010 lär inte bli ett lugnare år, snarare tvärtom.

Önskar dig som läser detta ett Gott Nytt År!

onsdag 30 december 2009

Tråkig utveckling

Så här i jul- och nyårsfirandet och med några dagars ledighet får man tid att reflektera och fundera lite över saker och ting. Den senaste tiden har jag noterat att kommentarerna på bloggen har ändrat karaktär tämligen drastiskt. Tidigare var det mer av saklig karaktär och med fokus på politiska sakfrågor. Under de senaste månaderna har det blivit personliga angrepp och även angrepp på mina barn och min familj. Det är mycket trist att personer som inte ens vågar uppge sitt namn sänker sig till det. Dessa anonyma kommentatorer använder inte enbart min blogg för att sprida sina elaka kommentarer om mig, utan gör detsamma även på andra bloggar.

Det är mindre än en handfull personer som nu har blivit mer och mer aggressiva i sina kommentarer. Vårt demokratiska system bygger på att de allra flesta förtroendevalda i länet är fritidspolitiker, alltså något som man gör delvis på sin fritid för att man tycker att det är viktigt att kunna vara med och påverka vårt samhälle. I Norrbotten är det 96 procent som är fritidspolitiker. Under hösten har jag fått frågan om jag verkligen tycker att det är värt att fortsätta när jag får såna personliga påhopp när jag bloggar eller på annat sätt syns i media.

Givetvis är det något som jag funderar över, liksom många av mina politiska vänner från alla läger. Vi diskuterar detta över partigränserna och konstaterar att det inte är många som ägnar sin tid åt att kommentera på ett elakt sätt, men att de anonyma personer som gör detta förstör för många andra som kanske skulle vilja engagera sig politiskt, men inte vill utsätta sig för sådant. Fullt förståeligt, men oerhört tragiskt för samhället och vår gemensamma utveckling. Att få fler personer att engagera sig politiskt blir förstås svårare och svårare, i synnerhet för yngre människor som så desperat behövs inom politiken för att vitalisera vår samhällsdebatt.

Respekten för att vi har olika åsikter och att vi kan diskutera och debattera detta i olika forum saknas tydligen hos de anonyma skribenter som inte ens törs stå för sina egna åsikter under eget namn. Tragiskt nog verkar det som att valrörelsen har dragit igång. På ett oerhört tråkigt sätt.

tisdag 29 december 2009

Var är brudarna?

3 av 4 styrelseledamöter i kommunala bolag är män. Frågan uppstår givetvis - var är brudarna? Med tanke på att kommunala bolag är skattefinansierade och att ägarna, kommunmedborgarna, är hälften kvinnor så är det inte rimligt att styrelserna är så mansdominerade.

Som förklaring får man höra att det inte finns kvinnor, att de som finns inte har tid, och en hel massa andra märkliga förklaringar. Det går framåt vad gäller politiken, där är det fler kvinnor om man ser länet i sin helhet. Men de kommunala bolagen lever sitt liv lite i skymundan, i statistiken är det fullmäktige och de olika nämnderna som syns.

Om man menar allvar med jämställdhet, vilket de allra flesta säger att de gör, så duger det inte att det går slentrian i detta och att det "inte går att hitta kvinnor" när det är dags för nomineringar.

Det optimala är att ägarna är aktiva och tar sitt ansvar för att få så väl sammansatta styrelser som möjligt. Det är ju trots allt skattebetalarna som har rätt att få så mycket valuta som möjligt för sina pengar. Med aktiva ansvarstagande ägare behövs det heller ingen lagstiftning om kvotering, något som Norge har infört. Med gott resultat, visar det sig. Men våra kommunala företrädare är väl klokare än så?

torsdag 24 december 2009

God Jul!

Julafton är här, antingen man säger äntligen eller redan :). Hösten har rusat förbi och nu är tiden kommen för lite ledighet med familjen. Vädret är passande för en julafton, mycket snö ute.

Politiken får lite jullov nu och jag vill passa på att önska dig som läser detta en riktigt God Jul!

tisdag 22 december 2009

Klart med p-hus!

Nu är det klart med att det blir byggstart av ett parkeringshus i centrala Boden under våren. Det ska vara färdigt i oktober nästa år, ett mycket välkommet besked så här ett par dagar innan jul. Kommunen har tecknat avtal med Wikstens fastigheter och p-huset kommer att ha plats för 265 bilar. Det är bra för handeln och underlättar för alla i centrum. Konferensgäster och hotellgäster får då också en plats att parkera bilen på under tak. Bra besked!

måndag 21 december 2009

Chefsavtal på fullmäktige

Årets sista fullmäktige är avklarat, en tillställning som gick relativt snabbt denna gång. Den mesta debatten blev det kring en interpellation från Torbjörn Lidberg (s) som gällde ett anställningsavtal från 2003. Det rörde ett avtal som den dåvarande socialchefen förhandlat till sig. Numera jobbar han på annan ort och det var några stycken i salen som stillsamt undrade varför denna fråga dykt upp just nu. Inget svar på den frågan.

Har även påbörjat jouren på soc som alltid en av oss ordförande har. Det är bara att hoppas att telefonen inte ringer av den anledningen och att julen kan få bli en lugn och fin helg för alla. Tyvärr är det inte alltid så, storhelger är en tid då många kan fara illa. Telefonen är påslagen dygnet runt och i beredskap.

söndag 20 december 2009

Ymnigt snöfall och klimatfrågor

Har använt söndagen till att ta en riktigt härlig långpromenad. Efter en lördag kväll med ymnigt snöfall så infinner sig ett härligt vitt landskap, alldeles lagom till jul. Det är efterlängtat, i alla fall av mig som gillar snö. Klimatfrågorna har varit på tapeten länge och nu med Köpenhamn som högaktuell ort för klimatdiskussionerna så kan jag bara tycka att vår statsminister Fredrik Reinfeldt har gjort ett mycket bra jobb som ordförande för EU denna höst. Att få med såväl USA som Kina i ett aktivt klimatarbete är inte enkelt.

I kväll väntar förberedelser inför årets sista fullmäktige som äger rum i morgon. Ska också hinna med ett inplanerat möte, så nu är det dags att sätta fart. Trevlig söndag!

lördag 19 december 2009

Trist besked innan jul

En hektisk period börjar gå mot sitt slut, på måndag väntar årets sista fullmäktige innan det är dags för lite jullov för politiken. Veckan som gått har varit en hektisk sådan, många bra möten mestadels kring socialnämnden.

Jag har också gjort som de flesta andra runt om i landet, nämligen vaccinerat mig mot den nya influensan. Känns bra att ha det gjort, i synnerhet om det snart börjar komma andra vågens influensa.

Tankarna går till de som drabbas av att GM nu bestämt att SAAB ska avvecklas. Oerhört trist att få ett sånt besked några dagar innan jul.

torsdag 10 december 2009

SKL och möten

Är nere i Stockholm för sammanträde på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Gårdagen och dagen hittills har varit späckad av möten. Under förmiddagen idag har vi fått aktuell info om läget kring vaccinationerna för svininfluensan, Volvos koncernchef Leif Johansson som tillika är ordförande för Teknikdelegationen berättar om deras arbete med att kunna få fler unga intresserade av teknikutbildningar, något som är viktigt för Sverige. Om en stund är det dags för migrationsminister Tobias Billström att tala om ensamkommande flyktingbarn och det aktuella läget i den frågan.

På eftermiddagen är det sen dags för beredning socialpolitik och individomsorg där vi idag bland annat ska diskutera läget och prognosen om försörjningsstöd. Mer om det senare. Ikväll när jag landar på Kallax hoppas jag att vädret vänder mot lite mer vinter. Julen närmar sig och nu vill jag att snön ska komma och ligga kvar. Trevlig torsdag!

torsdag 3 december 2009

Energigivande möte

Idag var det en kall morgon, mest beroende på att jag glömt att ändra tiden på när motorvärmaren skulle gå igång på bilen. Veckan fortsätter rusa på i ett rasande tempo och under förmiddagen idag har jag haft förmånen att få ha rådgivning för två blivande företagare med en spännande företagsidé. Det var ett energigivande möte som gav hopp för framtiden. Kul!

Nu på eftermiddagen är det dags för en av våra näringslivsdagar här i Boden. Hoppas att det trots det något kylslagna vädret blir många företagare och andra näringslivsanknutna personer som väljer att komma. I samarbete med Företagarna, Svensk Handel och Boden Turism arrangeras i direkt anslutning till näringslivsdagen tid för mingel och en bit mat på kvällen under trevliga former.

onsdag 2 december 2009

Äntligen snö!

December har börjat och det är vackert vintervitt ute med några få minusgrader. Hoppas det får hålla i sig så vi slipper slasket. Skidsäsongen hägrar! Apropå det så finns det förstås flera vinklingar av vädret, inte bara jag som hoppas att minusgraderna består ett tag - arrangörerna för skidtävlingarna som ska gå av stapeln luciahelgen drar nog också en lättnadens suck när det nu går att använda natursnö och skapa konstsnö.

Dagarna rusar på i ett fasligt tempo och det är mycket som ska hinnas med. Det är full fart i arbetet med LOV i hemtjänsten, styrgruppen jobbar hårt och alldeles snart är det dags för referensgruppen att komma igång.

Samtidigt så lackar det mot jul och det är mysigt att få julpynta och tända ljus. Barnens önskelistor blir längre och längre för varje dag, alldeles i likhet med tidigare år :). Julklappsbestyr är kärt besvär, särskilt på julafton när barnen får öppna sina paket. Hoppas att julkommersen blir bra i stan, gallerian och fler butiker borgar för att fler kan välja att julhandla på hemmaplan.

onsdag 25 november 2009

Ljus, mys och LOV

Fick en fråga från en god vän som undrade om jag dragit ner på takten när jag inte bloggat på ett tag. Tänk om det vore så väl, sanningen är att jag hittills inte upplevt en höst som varit ens i närheten av att vara så fullspäckad med allehanda ting. Nåja, sånt är livet.

Den senaste tiden har gått i politikens tecken till stor del, fullmäktige sa till sist JA till LOV och därmed var det mer än gasen i botten för att hinna allt som ska göras inför detta. Pratade med en inom socialförvaltningen som sa att detta är den enskilt största händelse inom soc område sen hon började. Hon tyckte att det var stimulerande och roligt att jobba med detta, sånt värmer ju att höra.

Under förmiddagen idag har vi haft socialnämnd och där fattat beslut om att använda de extra medel som regeringen har tilldelat kommunerna till att förlägga sommarsemestrarna inom soc mellan 21 juni och 13 augusti under 2010. Det känns bra att få ekonomiskt utrymme att kunna göra detta. Tack regeringen! Glädjande nog hade vi en enig och glad (!) socialnämnd, även personalrepresentanten konstaterade att detta var ett glädjande besked. Kul!

Alldeles strax är det dags att fortsätta politikdagen i socialnämndens tecken, det är dags för ordförandeberedning. I morgon är det jobb för mig hela dagen, bland annat ska jag informera näringslivsstyrelsen om arbetet med sociala företag i Boden.

Full fart mot jul och första advent på söndag, hoppas nu bara att snön vill komma också. Det är gruvligt mörkt på morgnarna, snön skulle verkligen lysa upp lite. Ser fram emot att få plocka fram julgrejorna och pynta lite hemma. Ljus och mys hemma är guld värt!

söndag 15 november 2009

Tvåa på riksdagslistan

Nomineringsstämman för Moderaterna i Norrbotten är genomförd igår och nu är riksdagslistan fastställd. Jag kom på andra plats, helt enligt provvalsresultatet och nomineringskommitténs förslag. Nu väntar hårt valarbete för att öka antalet mandat till riksdagen för Moderaterna i länet.

Alldeles strax väntar en långpromenad innan förberedelserna inför morgondagens fullmäktige tar vid. Bland annat ska fullmäktige besluta om ett införande av LOV, lagen om valfrihet, i Boden. Den som följt mig på bloggen vet att det är en av de saker jag drivit hårt i kommunen. Det känns bra att det nu äntligen är dags för ett beslut i frågan. Jag ser fram emot att fullmäktige säger tydligt JA till LOV. Bodensarnas möjlighet att kunna få välja utförare inom hemtjänsten blir då en realitet.

onsdag 11 november 2009

Otäck utveckling

Hoten mot politiker blir grövre, just nu är det Luleås kommunalråd Karl Petersen som är drabbad. Det är en otäck utveckling som måste bekämpas. Att fler blir tystare och färre vill engagera sig är en skrämmande framtidsbild. Nya medier är bra, men ger också ett stort utrymme för personer som anonymt får härja fritt med okvädningsord och andra otrevligheter utan någon större kontroll över vad som släpps fram. Jag hoppas innerligt att Karl Petersens familj inte är drabbad. Eller någon annan av länets framträdande politikers familjer heller. De är ändå berörda av vad som drabbar den som blir hotad.

Kammarkollegiet har lämnat sitt yttrande om bildandet av storregion norr och sagt att frågan måste utredas ytterligare. Det är bra. Jag tror att de flesta tycker att det har gått alldeles för fort och att konsekvenserna inte är tillräckligt belysta. Det handlar ju inte enbart om gränsdragning, även om det är en stor del förstås. Hur ska sjukvården bli mer tillgänglig, hur ska den finansieras (i folkmun alltså: får vi höjd skatt), vad händer med de statliga indelningarna och myndigheterna, ja frågorna är många.

Om en stund är det dags för socialutskott och sedan väntar jobbet på eftermiddagen, med bland annat ett intressant företagsbesök där utvecklingspotentialen är stor och investeringslusten också. Lovande!

lördag 31 oktober 2009

Äntligen invigning av Enter!

Är mycket nöjd med den gångna veckan, invigningen av galleria Enter blev en jättesuccé! Packat med folk och stor kommers, mycket kul för Boden. Har gått en sväng på stan även idag och det var även nu mycket folk. Verkligen välbehövligt för Boden! Nu ser vi förstås med förväntan fram emot julhandeln.

Under den gångna veckan har jag även deltagit i ordförandeträff för socialnämndsordförande från hela länet. Det är en av årets två träffar där vi diskuterar aktuella frågor för socialnämnderna. Jag brukar informera om vad som händer på den nationella nivån och vilka frågor som ligger på agendan i SKLs beredning för socialpolitik och individomsorg. Just nu var det remissen om LBU (lagen om skydd och stöd för barn och unga) och uppföljningen av HVB-hem som var aktuellt.

söndag 25 oktober 2009

Tvåa i provvalet!

Provvalet till riksdagen är avklarat för Moderaterna i Norrbotten och jag är jätteglad över att ha blivit tvåa i provvalet. Det känns som ett stort förtroende från Moderata medlemmar över hela länet och jag är mycket stolt över det. Politik är roligt och det känns inspirerande att kunna fortsätta arbeta för att det ska gå bra för Moderaterna även i valet 2010.

Den kommande veckan går till stora delar i politikens tecken, kommunstyrelsens arbetsutskott, styrelsemöte och sen två dagar ordförandeträff för socialnämndsordförande från länet. Men trots att politiken förstås är viktig så är det en helt annan begivenhet som kommer att prägla veckan, nämligen invigningen av galleria Enter på torsdag. Det är en stor händelse för Boden och det ska bli så himla kul när portarna slås upp på torsdag!

fredag 16 oktober 2009

Partistyrelse och remissvar

Sitter på Arlanda efter tre mycket intensiva dagar i Stockholm. Partistyrelsen idag var bra, intressanta diskussioner om bland annat EP-valet (Europaparlamentet) och personvalspolicy. Onsdag-torsdag har det varit SKL där min beredning, socialpolitik och individomsorg, hade ett ärende som föranledde mycket diskussion denna månad, likväl som förra månaden. Vi hade att ta ställning till LBU, lagen om stöd till barn och unga. Efter mycket förhandlande och diskuterande så kunde vi till sist enas om en kompromiss som idag sen togs av SKLs styrelse som förbundets remissvar. Det kändes bra att vi fick en bred enighet kring svaret, bara vänstern och miljöpartiet som hade avvikande mening.

Veckan har också innehållit två sjukdagar, måndag och tisdag, vilket var länge sen. Skönt att det inte var influensan i alla fall, utan en rejäl förkylning och feber bara. Nåja, feberfri men inte helt kurant är läget nu och det ska bli skönt med en lugn helg.

Trevlig fredag!

måndag 5 oktober 2009

Att välja valfrihet

Den här hösten liknar ingen annan sett till arbetsmängd och uppdrag. Det är en tid full av nya händelser och saker att reagera på. Barn, jobb och politik upptar all min vakna tid just nu, vilket märks på min blogg. Tiden för bloggande är helt enkelt lite svår att hitta just nu. Jag använder twitter och facebook för korta uppdateringar då tiden är knapp. Välkommen dit!

Oktober har hittills bjudit på vackert väder, så även idag när en strålande vacker höstsol lyser trots att kalla vindar viner samtidigt. Förmiddagen har ägnats åt presidiemöte i socialnämnden och på eftermiddagen är det dags för kommunstyrelse och sen socialutskott. Frågan om införande av LOV (lagen om valfrihet) i hemtjänsten är högaktuell just nu och jag ser fram emot ett tydligt JA till införande när vi kommer till fullmäktige i oktober. Det är en viktig fråga för Boden; för brukarna i hemtjänsten som ska få möjlighet att välja vem som ska komma hem till dem, och för många (kvinnor) som kanske funderar på att våga starta eget och nu får en möjlighet till det inom deras kompetensområde. Nu väljer vi valfrihet!

måndag 28 september 2009

BBK är tillbaka igen!

Är åter hemma igen efter några dagars ledighet. Har läst tidningarna från slutet av förra veckan och bland annat följt BBKs väg tillbaka till division 1 i fotbollen, nu är de där igen - grattis! Det lär nog förmodligen krävas en hel del, men det fixar BBK!

Denna måndag, som så många andra måndagar går i politikens tecken, ägnas åt socialnämndsfrågor. I kväll väntar gruppmöte med fullmäktigegruppen där ärendena inför nästa fullmäktige diskuteras. Full fart igen efter ledigheten.

Trevlig måndag!

tisdag 22 september 2009

Högtryck och mitträcke

Arbetet på socialförvaltningen går på högtryck nu, vilket innebär många intressanta och stimulerande möten. Något som är mycket glädjande är att prognosen efter delårsbokslutet visar att vi har en budget i balans för året. Det känns väldigt bra, särskilt efter ett tufft år hittills. Verksamheten har gjort ett jättejobb och förtjänar en stor eloge för detta. Bra gjort!

Om en stund är det dags för eftermiddagens möte i tekniska utskottet. Där ska vi bland annat behandla länstrafikplanen. Det är övergripande frågor för såväl kommunen som länet, något som särskilt påverkar oss är förstås förslaget om sänkt hastighet på flera av våra 110-vägar. Hastigheten är förstås en parameter, men jag menar ändå att vägunderhållet är under all kritik på sina håll. Signalen blir att istället för att underhålla vägarna så sänks hastigheten. Inte okej. Nu hoppas jag att i synnerhet väg 97, mellan Luleå och Boden, får prioritet och byggs ut till helst 2+2 med mitträcke. Det är en av Sveriges 100 farligaste vägar. Åtgärd tack!

lördag 19 september 2009

Mer kvar för vårdbiträdet och metallarbetaren

Idag presenteras det fjärde steget i jobbskatteavdraget, ett steg som innebär att normalinkomsttagare som t ex vårdbiträden eller metallarbetare har fått 1 500 kronor mer kvar i plånboken när skatten är betald de tre senaste åren. Skattesänkningen träder i kraft 1 januari 2010.

Samtidigt så föreslås egenavgifterna för småföretagare också sänkas med fem procentenheter. Detta kommer att gynna alla som har enskild firma eller handelsbolag. Det är bra att det nu ges ett ytterligare utrymme för fler företagare att kunna ha möjlighet att anställa. Totalt har vår borgerliga regering sänkt skatterna för företag med 40-50 miljarder, något som gör det lättare för fler att vilja och våga starta företag, för de som redan driver företag blir möjligheten större för att kunna växa. Det skapar utrymme för fler anställningar, vilket är bra för alla. Jobb istället för bidrag är avgörande för att Norrbotten och Sverige ska klara framtidens krav på välfärden.

fredag 18 september 2009

Partistyrelse och finansministern

Ännu en fulltecknad vecka börjar gå mot sitt slut. Idag väntar partistyrelse om en stund, sen bär det av hemåt från Stockholm. Onsdag, torsdag och fredag i huvudstaden, dagar som varit fulltecknade med möten som avlöst varandra. Onsdagen bjöd på styrelsemöte med Moderatkvinnorna, sen väntade gruppmöte på SKL under onsdagkvällen. Där diskuterades kollektivtrafik, förändringar i Lex Sarah och många andra aktuella frågor.

Under torsdag förmiddag deltog jag i rådskonferens för Moderaterna där höjdpunkten förstås var finansminister Anders Borg och hans föredragning om det aktuella ekonomiska läget inför höstens budgetproposition. Mycket intressant och bra föredragning bjöd han på. Dessutom med glimten i ögat. Han visar också samma sak som jag tycker - politik är kul!

Dagen fortsatte med ett högt tempo i beredningen socialpolitik och individomsorg på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). På agendan stod några riktigt tunga frågor, remissvar på utredningen om förändringar i Lex Sarah, och även förslaget om ny lag, LBU. Lagen om Barn och Unga, som ska ersätta SoL och LVU. Oerhört många förkortningar som alla kan se, men det handlar helt enkelt om skyddslagstiftning för barn som far illa eller riskerar att göra det. Ärendet diskuterades intensivt och vi kommer att fortsätta göra det under nästa månads beredning också.

Stockholm har visat sig från sin allra vackraste sida med ett underbart solsken och visar det jag alltid brukar säga - september är årets bästa månad :)! Nu är det dags att packa ihop det sista och sen promenera iväg till Gamla Stan för dagens partistyrelsemöte innan det bär av hemåt ikväll.

söndag 13 september 2009

Arenabolaget, LOV och twitter

En vacker septembersöndag som idag bjuder på en härlig sol och klar luft är som gjord för att vara ute i. Det får nog bli en sväng ute idag, mest för att njuta av vädret förstås. September är enligt mig årets bästa månad, det är nog många som kan hålla med mig, särskilt idag :).

Återigen har bloggen tyvärr fått ofrivillig paus, men det har helt enkelt varit alldeles för mycket att göra för att hinna med. Därför tycker jag att twitter, facebook och bloggy är mycket bra komplement till bloggen. Den som läser mig på asawikstrom.blogspot.com kan också följa mig via twitter. Annars rekommenderar jag twitter.com och förstås facebook. För att jobba med microbloggar behövs ingen dator, därför är det ett smidigt alternativ veckor som denna då tillgången till just dator har varit begränsad.

Fredag-lördag var jag i Överkalix för förbundsstyrelsemöte med Moderaterna i Norrbotten. Det var många och långa diskussioner kring dels formalia, dels politik. Veckan som nu snart är slut har präglats av mycket jobb, företagsbesök och politik. I morgon väntar en extra kommunstyrelse följt av fullmäktige på eftermiddagen. På det extra KS-sammanträdet ska frågan om Arenabolaget på Boden Arena behandlas. En mycket het potatis. Om en stund ska jag läsa igenom de kompletterande handlingar som kom i brevlådan i fredags.

Fullmäktige lär nog innehålla livlig debatt, beslut ska fattas om att Boden ska införa LOV, lagen om valfrihet inom hemtjänsten. Det ser jag särskilt fram emot. Så måndagen kommer att vara en renodlad politikmåndag. Som de flesta måndagar. Det markerar också starten på två extremt fulltecknade veckor som lär bli händelserika, så jag kan nog redan nu anta att jag inte kommer att ha möjlighet att blogga varje dag. Även om det är min ambition.

Trevlig söndag!

måndag 7 september 2009

KS och ofrivillig paus

I dag väntar kommunstyrelse på eftermiddagen där ett av ärendena berör införandet av LOV, lagen om valfrihet. Vi vill införa det inom hemtjänsten för att ge bodensarna möjlighet att få välja vem som ska utföra hemtjänsten. Fullt rimligt och närmast självklart, enligt mitt sätt att se det. Sossarna, vänstern och miljöpartiet yrkade avslag på förslaget i kommunstyrelsens arbetsutskott, ska bli intressant att höra deras argumentation över varför kommunmedborgarna inte ska få välja själva.

Bloggen har fått ofrivillig paus under förra veckan, det har helt enkelt inte funnits tid att blogga. Näringslivsdag, socialutskott, arbete med strategisk plan och sen intensivt arbete på jobbet har fyllt dagarna förra veckan. Denna vecka lär också bli hektisk, sju företagsbesök är inbokade och en hel del planeringsarbete står på agendan. Nu är det dags att gå iväg för start av dagens möten.

Trevlig måndag!

måndag 31 augusti 2009

Näringslivsklimat och nyföretagande

En ny vecka har börjat, hemma igen och nu väntar aktuella frågor inom lokalpolitiken. Idag är det socialnämndsfrågor som står högst på agendan, det som ligger främst är arbetet med att få igång valfrihet inom hemtjänsten. LOV (lagen om valfrihet) är en viktig fråga för bodensarna och är förstås en central fråga för mig. Det är ett omfattande arbete som läggs ner i denna fråga och det ska bli mycket kul att se detta genomföras. Det är bra att få möjlighet att kunna välja utförare för den som får hemtjänst beviljat, samtidigt som det är bra för näringslivsklimatet och nyföretagandet. Fler kan få möjlighet att kunna välja arbetsgivare, eller för den delen starta ett eget företag. Det är bra för Boden.

I morgon är det gemensam näringslivsdag för Luleå-Boden, denna gång på Kulturens Hus i Luleå. Ska bli intressant att lyssna till Renata Chlumska som ska hålla ett föredrag. Nu är det dags att börja dagens möten.

söndag 30 augusti 2009

Partistämman har fattat bra beslut

Partistämman börjar lida mot sitt slut, det har varit intensiva dagar ända sen i onsdags och nu på söndag förmiddag är det sista propositionerna som diskuteras. Det har varit många bra diskussioner och debatter i många sakfrågor. Sjukvård, integration, miljö- och klimat, ansvarsfull ekonomisk politik och organisationsfrågor. Det känns mycket stimulerande och inspirerande att nu åka hem och jobba på lokal och regional nivå med en trovärdig och konkret politik.

Stämman tog bland annat beslut om att kunna utveckla kärnkraften om behovet uppstår. Det är bra, särskilt för basindustrin som är i behov av säkrad tillgång till el. Stämman har under hela lördagen debatterat propositionen om en ansvarsfull ekonomisk politik. Det var mycket intensiva diskussioner i en kreativ och framåtsyftande anda. Bra besked för låg- och medelinkomsttagare som nu kommer att få fortsatta skattelättnader. Även pensionärerna som också kommer att få ta del av skattelättnader framöver.

På eftermiddagen väntar resan hem från Västerås och sen börjar en ny intensiv vecka i morgon.

torsdag 27 augusti 2009

Inspirerande anförande

Har haft en intensiv men bra dag på partistämman. Statsministern inledde stämman med ett inspirerande anförande och efter det tog formalia vid innan det var dags för arbete i utskotten. Jag har suttit i utskottet som behandlade organisationsfrågor. Det blev viss debatt, men allt i god anda.

Nu ser vi fram emot en trevlig delegationsmiddag innan stämman fortsätter igen i morgon bitti. På återhörande!

tisdag 25 augusti 2009

Dags för partistämma

Förbereder som bäst inför resa till partistämman i Västerås, åker ner i morgon onsdag för partistyrelse och sen drar stämman igång på torsdag och avslutas på söndag. Vi har att ta ställning till propositioner och motioner som kommer att ligga till grund för politiken framöver. Det känns mycket stimulerande och roligt att vara en av Norrbottens tre ombud på stämman.

Nu ser jag fram emot fem intensiva men roliga dagar i Västerås. På återhörande!

måndag 24 augusti 2009

Sossarna vill inte ha valfrihet

Förmiddagen har varit hektisk med flera möten, bland annat kommunstyrelsens arbetsutskott (KS AU) där vi hade flera intressanta ärenden. En av mina hjärtefrågor, valfrihet, kom upp i ärendeform idag. Vi vill införa LOV (lagen om valfrihet) i Boden, för att göra det möjligt för bodensarna att kunna välja vilken utförare man vill ha inom hemtjänsten. Att kunna välja och även välja bort. Idag är det enbart kommunen som är alternativ inom hemtjänsten.

För mig är det självklart att man ska kunna få välja vem som ska komma hem och hjälpa en med beviljade hemtjänstinsatser. Inom LOV så finns ingen priskonkurrens, utan det är kvaliteten som bedöms. Är man inte nöjd så kan man byta helt enkelt. Precis som man kan göra med många andra tjänster i samhället, t ex frissan eller elbolaget.

Därför är det märkligt att vare sig sossarna eller vänstern vill att bodensarna själva ska kunna få välja vem som ska utföra hemtjänsten. Jag tror att de flesta vill kunna få bestämma det själva, inte att någon annan ska göra det åt en. Men det verkar inte vänsteroppositionen tycka.

lördag 22 augusti 2009

Fjällen passar ung som gammal

Läste ett härligt reportage om Jacob, 5 år, som fick bestiga Kebnekaise med pappa och farfar. Han hade nog mest pigga ben av hela sällskapet :). Med ett bra säkerhetstänk och gott sällskap så visar det bara att fjällvandring är något som passar de flesta, ung som gammal. Vi har en fantastisk natur i Sverige, förstås extra vacker i Norrbotten :). Fler och fler upptäcker vårt land och län, något som är bra för besöksnäringen.

Denna sommar har Västerbottens fjäll fått besök av oss, det blev en vandring i Hemavan under juli månad. Även det kan förstås varmt rekommenderas! Oerhört vacker natur med fjällblomster i full blom och ett underbart väder. Vår fjällvärld har verkligen något för alla, nybörjare som mer van fjällresenär. Nu ser vi fram emot en härlig vinter i fjällen!

fredag 21 augusti 2009

Återkräver en halv miljon

Försäkringskassan kräver tillbaka en halv miljon kronor av en man som haft heltidsjobb och samtidigt fått och tagit emot sjukpenning. Bra. Från 2006 till 2009 har personen jobbat och fått ersättning från Försäkringskassan. Helt oacceptabelt beteende och bra att pengarna krävs tillbaka. Att det sen dessutom har kunnat pågå under en så lång tid är inte heller okej. Om personen ifråga kunnat jobba men ändå tagit emot sjukpenning så är det fel ur alla perspektiv. Sjukpenning ska man ha när man är sjuk, inte annars. Fullständigt självklart förstås.

Sista helgen på sommarlovet för barnen, på söndag kväll är det upprop och så börjar skolan på måndag morgon. Då är det åter till rutinerna och vardagen. Skolväska är inköpt och lite nya kläder, helt otroligt vad barnen drar iväg på längden under sommaren. Helgen är vikt för städning hemma, ROT-renoveringen börjar snart vara klar, bara lite kvar nu. Ska bli skönt när alla hantverkare är klara med sitt jobb.

Trevlig helg!

onsdag 19 augusti 2009

Polisen efterlyser åtgärder

Antalet personrån ökar dramatiskt i länet, mycket oroande utveckling. Det typiska brottsoffret är enligt polisen en man mellan 30-50 år. Samtidigt finns det en känsla av otrygghet, i synnerhet bland kvinnor. Självklart inte okej. Polisen efterlyser konkreta åtgärder som bättre belysning, mer ansvarsfull alkoholservering på krogarna och fler synliga poliser. Samma åtgärder som jag och många med mig har pratat för.

Bättre belysning, med rätt ljus på rätt plats i rätt mängd, är en kostnadseffektiv insats för att skapa såväl tryggare som vackrare miljöer i kommunerna. Genomtänkt röjning av träd och buskar kring gång/cykelvägar är en annan. Trygghetsvandringar, när man systematiskt går igenom och tittar på olika stadsrum med olika ögon, behövs i alla kommuner.

Denna vecka har haft ett rasande tempo, vilket har gjort att bloggen fått lite ofrivillig vila. I morse var det uppstigning kl 05.00 för resa till Stockholm där jag är nu. Styrelsemöte hela förmiddagen och strax är det dags för möte på SKL. Hela dagen i morgon går också i mötenas tecken och sen är det sen kväll innan jag är hemma igen.

fredag 14 augusti 2009

Ingen lagändring och mera bröllop

Vänstern vill att den lagstadgade informationsskyldigheten för smittsamma sjukdomar ska tas bort, med motiveringen att det är stigmatiserande för hiv-positiva att tvingas berätta om sin sjukdom. Jag har förståelse för att det är väldigt jobbigt för den som drabbats av sådan sjukdom att vara skyldig att informera om den. Men samtidigt är det rimligt att andra som kan bli smittade får en möjlighet att själva skydda sig. Därför tycker jag inte att lagen ska ändras.

Fredag och snart helg med en rolig tilldragelse, goda vänner ska gifta sig så det blir bröllopsfest i morgon. Grattis och lycka till, Kicki och Nicklas!

torsdag 13 augusti 2009

Ytterligare etablering till Boden

Jättekul att ytterligare en stor etablering blir av i Boden! Tack vare beslutet om att bygga gallerian och att den nu snart är inflyttningsklar, så är Boden attraktivt för fler etableringar inom handeln. Mycket kul! Det är enormt viktigt ur flera aspekter; givetvis ett större utbud för bodensarna som nu kan välja att shoppa på hemmaplan, en växande besöksnäring där handeln svarar för ca 40 procent av en turistkrona och sist men definitivt inte minst viktigt - fler jobb till Boden. Inom handeln finns det dessutom stora möjligheter för unga att kunna få sitt första jobb. Oerhört viktigt att ha en bred arbetsmarknad där lång högskoleutbildning inte alltid är ett krav.

Nu är det förstås ännu mer stimulerande att jobba med centrumutveckling i projekt Boden C!

onsdag 12 augusti 2009

Start på en hektisk höst

En lång dag börjar gå mot sitt slut, hela förmiddagen har ägnats åt politik och denna gång åt socialnämndsfrågor. Nu har höstens arbete dragit igång på allvar, även om det är min tredje arbetsvecka efter semestern. Men nu börjar de flesta andra också vara tillbaka efter en varm sommar. Full fart och intensiva diskussioner hela förmiddagen. Helt klart är det att hösten kommer att bli mer hektisk än vanligt.

Dottern fyller år på fredag, så efter jobbet bar det av till stan med sonen som ville köpa en present åt storasyster. Rart. Vi passerade de två lastbilar som krockat och sedan fattat eld, ordentliga avspärrningar med långa köer som resultat. Better safe than sorry.

I morgon blir det jobb med stadskärneprojektet hela dagen, det ser jag fram emot. Nu börjar det verkligen ta form och jag hoppas att det nu är väldigt nära med sjösättning av hela projektet. Ser fram emot att få se allt ta form och att hitta rätt projektledare för Boden C. Det kommer att gynna såväl handel som turism, vilket i sin tur är bra för hela kommunen.

tisdag 11 augusti 2009

Åska och bröllop

Vädret är ett kärt samtalsämne, särskilt så här på sommaren. Igår gick det kraftig åska i Boden med hårt regn, något som ställde till vissa bekymmer för några. Översvämning i en av Ica-butikerna och enligt ansvariga där så är det återkommande vid kraftiga regn. I skrivande stund mullrar det också, men inte lika mycket som igår.

Dagen har varit lagom hektisk, rådgivning för blivande företagare är alltid stimulerande. Det är kul med personer som brinner för sin idé.

Prinsessan Madeleine och Jonas har förlovat sig och haft pressträff idag. Det är förstås bara att gratulera paret, de såg härligt lyckliga ut på bilderna och tv. Sen är det bara att fortsätta gratulationerna och nästa i led är förstås besöksnäringen. Först kronprinsessans bröllop och sen prinsessans. Gyllene tider med många besökare till Sverige. Jättebra möjlighet för landet att marknadsföra sig och locka hit nya besökare. Besöksnäringen är en av våra framtida basnäringar.

måndag 10 augusti 2009

Jämställdhetsbokslut

Moderaterna har som målsättning att öka den kvinnliga representationen i det politiska livet, såväl internt som externt. Detta ligger förstås helt i linje med Moderatkvinnornas strävan. Därför har Moderatkvinnorna uppdragit åt Mikael Gäfvert, pol mag, Sundsvall, att genomföra ett jämställdhetsbokslut för Moderaterna. Resultatet visar att Moderaterna fortfarande har mycket att göra. Bokslutet är tänkt att vara ett verktyg som ska användas och diskuteras i alla olika processer som nu inleds över hela landet.

Det är mycket glädjande att kunna konstatera att Moderaterna på nationell nivå har en god och jämn representation, dvs. i partistyrelse, riksdag och regering. Däremot finns det mycket mer att göra på lokal och regional nivå. Vi Moderatkvinnor är övertygade om att vi behöver en större bredd bland våra företrädare, inte minst därför att vi hade ett väljargap på hela 8 procentenheter förra valet. Många kvinnor var nyfikna på Moderaterna, men valde ett annat parti.

Självklart är det politiken som är övergripande och i samtal med kvinnor så har vi moderater en bra politik som attraherar många, men om fler kvinnor ska välja Moderaterna krävs också att det finns fler företrädare som kvinnor kan relatera till. 63 procent av alla moderata politiker är män, endast 37 procent är kvinnor. Siffrorna talar för sig själva. Vi kavlar upp ärmarna och jobbar seriöst med frågan.

söndag 9 augusti 2009

Ingen gemensam politik


Den närmast tropiska värmen fortsätter ännu ett tag, helgen har varit varm och behaglig. Jag har passat på att besöka Noliamässan som i år var i Umeå. Alltid trevligt att träffa partikollegor, i dag var det Umeåpolitiker som höll ställningarna i montern. Annars var det en nästan för varm dag för att gå på mässan, men det fanns förstås besökare som trotsade värmen.

Lars Ohly (V) har haft sitt sommartal idag, och efter att ha hört lite grann av det så är det lätt att konstatera att vänsterkoalitionen inte har någon gemensam politik. Annat än höjda skatter och högre bidrag förstås. Försvarspolitiken lär inte bli någon gemensam fråga för vänsterblocket, och hur finanspolitiken ska bedrivas törs man inte ens tänka på om vänstern får något inflytande.

Därför är det viktigt att rösta. Och rösta moderat.

torsdag 6 augusti 2009

Ja till gårdsförsäljning


Har njutit av en skön och god lunch på en av Bodens restauranger, idag åt vi ute i solskenet i en härlig miljö. Norrigården heter stället och kan varmt rekommenderas. Vacker gammal miljö såväl ute som inne. Vintertid äter man förstås inomhus och då är det i en gammal Norrbottensgård.

Har också funderat en del över förslaget till ny alkohollag som är ute på remiss, där utredaren bland annat har sågat förslaget om att tillåta gårdsförsäljning. Håller inte alls med. Tvärtom anser jag att det är en viktig del i företagandet för många småföretag på landsbygden. I Norrbotten ökar turismen med en väldig fart, mycket bra och jag menar att det är en av våra kommande basnäringar.

Att då inte tillåta turister eller andra besökare att köpa med sig en flaska hjortronlikör är märkligt. Givetvis är det viktigt med en restriktiv alkohollagstiftning för att förhindra och försvåra alkoholmissbruk, men här handlar det om att kunna köpa med sig en mindre mängd vid ett besök på en gård som har egen produktion. Det vore konstigt att inte kunna köpa med sig halstrad sik från Kukkolaforsen eller löjrom från Kalix.

Ett definitivt JA till gårdsförsäljning blir min åsikt.

onsdag 5 augusti 2009

Hon gjorde ingen pudel

Zaida Catalán (MP) skriver att Gotlands landshövding Marianne Samuelsson fick gå för att hon är kvinna. Fel. Samuelsson fick gå för att hon ville ge gräddfil till en storföretagare på Gotland. Hon ansåg inte att principen likhet inför lagen var nödvändig i det aktuella fallet.

Samuelsson ångrade sen inte sitt uttalande, utan hävdade att hon fortfarande tyckte att det var rätt. Här är problemet. Inte att hon är kvinna och miljöpartist som Catalán hävdar.

Att Samuelsson sen skriftligt anser att en medarbetare är illojal för att denne spelade in hennes uttalande, gör ju inte saken bättre. Här kommer principen om yttrandefrihet in. Fortfarande har det inget med kön att göra.

Det är synd att Catalán hävdar att kön har något med denna härva att göra, precis sådant gör att arbetet med jämställdhet står stilla eller kanske backar. Att hävda att om Samuelsson varit man, borgerlig och gjort en pudel hade möjliggjort för henne att kunna sitta kvar är irrelevant och hypotetiskt. Hon ångrade ju inte vad hon sagt. Där ligger problemet som sagt.

tisdag 4 augusti 2009

Offentligt slirande är inte okej

Under första halvåret 2009 ökade antalet ansökningar om betalningsförelägganden mot företag med 38 procent. I finanskrisens spår är det många företag som har det tungt. Mest anmärkningsvärt är det att listan av dem som inte betalat sina fakturor i tid toppas av flera kommuner och landsting.

Det är inte på långa vägar okej att den offentliga sektorn låter företag agera bank åt dem. Det är små och medelstora företag som drabbas hårdast. När kommunen, landstinget eller försvaret slirar med betalningen på fakturor till ett mindre företag så försöker företagaren så långt det är möjligt att klara sig. Inte många vill bråka med en stor kund med stora ekonomiska muskler. Ofta är det dåliga rutiner som skapar förseningar med utbetalningarna, något som måste fixas. Skärpning.

måndag 3 augusti 2009

Dagen D och svininfluensa


Dagen D för start av rot-renovering av lägenheten är här, köket och badrummen ska moderniseras. Ska bli skönt när det blir klart. Andra jobbveckan efter semestern har börjat och arbetet med stadskärneutveckling går vidare. Det är en hel del som ska jobbas igenom, dokument och annat som ska tas fram. Mycket inspirerande att få jobba med framtidsfrågor och besöksnäringen som växer och utvecklas hela tiden.

Såg på nyheterna att kriminella bedragare nu hittat ett nytt svepskäl att kunna ta sig in hos äldre personer med - svininfluensan. En 87-årig man hade släppt in kvinnan som han trodde skulle informera honom om vaccination mot svininfluensan. Under tiden så kommer hennes medbrottsling och rånar mannen. Förmodligen är de på stöldturné. Svinaktigt.

lördag 1 augusti 2009

Oanad potential


Augusti har börjat, men än är inte sommaren riktigt slut. Värmen fortsätter några dagar till, enligt prognoserna. Luleåkalaset är i full gång och det verkar vara en hyfsat lugn tillställning. Dottern med kompisar besökte kalaset igår kväll, vilket gjorde att vi åkte hem ganska sent i natt. Nu har det börjat bli mörkare och det var dags att använda hellyset i bilen emellanåt. Noterade att gatlyktorna ännu inte slagits på, trots detta.
Strandpromenaden längs Bränna Strand har ännu inte tända lyktor, det är mysigt när det väl tänds. Som utbildad ljusplanerare ser jag många möjligheter att ljussätta staden och använda rätt ljus på rätt plats i rätt mängd. Det finns oanad potential i ljussättning för att göra staden än mer trivsam och öka tryggheten.

fredag 31 juli 2009

DN-galan och orimliga skillnader

DN-galan i friidrott startar i Stockholm, ska bli kul att se evenemanget, även om jag får göra det på tv och inte på plats. Det är roligt att titta på friidrott, alla deltagare har tränat och slitit hårt för att komma dit de är. Många oräkneliga träningstimmar är nedlagda för idrottarna. Spännande för oss i publiken att titta på, hur ska det gå för våra svenska hopp? Det är spänning och dramatik hela vägen.

Läser att herrarna tjänar mer än damerna på DN-galan. Föga förvånande förstås. Det som är mer än anmärkningsvärt är att herrarna tjänar dubbelt så mycket som damerna. Som exempel får den bästa kvinnliga kulstötaren 4000 dollar i prispengar och den bästa manliga kulstötaren får 8000 dollar. DN-galans bas Rajne Söderberg säger att "pengarna bestäms av internationella friidrottsförbundet". Såklart. Inte blir det ju mer okej för det. Men allvarligt? 2009? Suck.

torsdag 30 juli 2009

Väggmålning och centrumutveckling

Det vackra vädret fortsätter, ljuvligt även om man jobbar på dagarna. Det är härligt att kunna sitta på balkongen i eftermiddags- och kvällssolen, det känns som att dagarna blir lite längre då. Sommarlovet fortsätter förstås för barnen och det är skönt för dem.


Idag promenerade jag till och från jobbet, på hemvägen gick jag genom stan. Stannade upp en stund och tittade på en av våra vackra väggmålningar på en husvägg mitt i centrum. Denna har funnits flera år och är renoverad för inte så länge sen. Vägg i vägg med denna huskropp byggs gallerian för fullt. Det känns jättebra att se hur byggnaden tar form och färdigställandet närmar sig. Det är något magiskt med byggkranar. Parallellt med detta jobbar jag vidare med centrumutveckling och förberedelserna för att Boden ska kunna söka Årets Stadskärna. Det återstår en hel del arbete, men det går framåt!

Vi avslutade kvällen med ett besök på en av Bodens restauranger, denna gång blev det Panelen, ett välbekant ställe för många bodensare. Mycket god pepparstek, kan rekommenderas! Kan inte låta bli att dela med mig av en vacker sommarvy, promenadstråket vid Bränna Strand i en härlig kvällssol.


Framtidens fattigpensionär?

Deltidsarbetande kvinna – framtidens fattigpensionär?

Deltidsarbete får konsekvenser för pensionen, även om arbetstiden är självvald eller ofrivillig. De kvinnor som tar ut pension idag får ungefär 65 procent av vad männen får. Detta finns det flera anledningar till, kvinnors lägre löner är en, den totala arbetstiden är en annan.

Moderatkvinnorna värnar familjen och familjens rätt att fatta beslut om hur man ska jobba och leva. Vi värnar också möjligheten till deltidsarbete och ställer inte upp på lagstiftning som tvingar en arbetsgivare att erbjuda heltid – vi inser att det kan stjälpa vilken butik som helst för att ta ett konkret exempel. Vi vill att den offentliga sektorn ska vara ett föredöme och förebild. Kommuner och landsting ska erbjuda möjlighet till heltidstjänster för dem som vill, till exempel genom att införa fler så kallade kombinationstjänster, där man delar sin arbetstid mellan flera arbetsplatser.

Deltidsarbete, oavsett det är frivilligt eller inte, ger konsekvenser för hela livet. Ersättning vid sjukdom och pension blir sämre, vilket i sin tur kan leda till att kvinnor får ett ökat beroende av man eller stat för sin försörjning. Även om det är ett livsval som man i familjen är helt överens om när beslutet tas, är det många kvinnor som i beslutsstunden inte funderar på vad som händer 40 år framåt i tiden. Som inte tänkt över att den arbetstid hon har här och nu kommer att påverka pensionen i en avlägsen framtid. Eftersom det oftast är kvinnorna som förändrat sin arbetstid, så är det kvinnor som senare kommer att få en lägre pension.

Moderatkvinnorna vill förhindra att dagens deltidsarbetande kvinnor blir morgondagens nya fattigpensionärer.

Så länge ett par som varit överens om att en av makarna ska ha lägre arbetstid än den andra och kärleken består så klarar den gemensamma familjeekonomin troligen situationen. Men en separation efter 15 år tillsammans, där kvinnan arbetat deltid den största delen ger andra effekter. Mannen har då full pott i pensionspoäng med sig - det har inte kvinnan. Det är inte rimligt att den person i familjen som tar större ansvar för barnen ska få mindre att röra sig med som pensionär. Därför föreslår vi att pensionspoäng ska delas.

Vi vill också gå ett steg längre när det gäller intjänade pensionspoäng. Det handlar dels om att föräldrar ska kunna dela sina intjänade pensionspoäng lika under småbarnsåren, men också om att utreda om pensionspoäng under småbarnsåren ska kunna ingå som gemensam egendom vid en bodelning. Då får båda föräldrarna samma villkor. Hela livet, även som pensionärer.

Åsa Wikström, Boden
Vice ordförande Moderatkvinnorna Sverige

onsdag 29 juli 2009

Blivande företagare


Dagen har varit ganska lugn, mycket skrivjobb att utföra. Har även haft en rådgivning för ett par personer som är i startgroparna för att överta ett företag och bli företagare. Det är kul att kunna bidra med tips och råd för människor som är fulla av entusiasm och energi. Fler företagare behövs.

Idag har jag tagit en skön löpsväng i en härlig kvällssol, riktigt skönt och behagligt. Det gäller att passa på när det är varmt och fint väder, tids nog kommer kylan och löpbandet. Bränna Strand är ett av våra fina områden där en löpsväng passar mycket bra. Rekommenderas!

tisdag 28 juli 2009

Vackra promenadstråk


Har passat på att promenera längs en av alla de vackra promenadstråk som vi har i Boden i det härliga sommarvädret. Måste ge en eloge till alla duktiga på parkavdelningen som förgyller staden med vackra blommor. Här är ett av många fina arrangemang. Snyggt!
Jobbar vidare med stadskärneutveckling och tittar nöjt på när gallerian Enter växer fram mitt i centrum. Tiden går fort och nu är det inte länge kvar till invigningen, det blir ett lyft för såväl handel som turism.


måndag 27 juli 2009

Ta vara på guldstunderna


Sista dagarna i juli bjuder på sol och värme, skönt att kunna sitta på balkongen en stund efter jobbet. Passar på att njuta lite av blommande skönheter i blomlådan samtidigt. Man får ta vara på sådana guldstunder och spara dem till mörkare tider, även om hösten är en av mina absoluta favoritårstider. Varje årstid har sin tjusning, jag kom på mig själv med att gå och längta efter snö och skidåkning igår. Ska nog "bota" den längtan med att se Snowroller - Sällskapsresan tror jag. :)


Tankarna går till bekanta som är i Afghanistan och de beskjutningar som inträffat där. Det är många från I19 som gör sin utlandstjänst där och jag hoppas innerligt att alla klarar sig välbehållna hem. Idag rycker ca 800 personer in här i Boden, ganska många förstås, men sett ur Bodenperspektiv så är det inte mycket jämfört med för bara tio år sen. Numera har försvaret en annan inriktning, mer fredsbevarande utbildning än tidigare. Lyssnade på intervjuer med några av de som ryckt in idag och alla var inställda på att utlandstjänstgöring är en del av uppdraget. Det är bra, svenska soldater behövs på olika ställen i världen.

söndag 26 juli 2009

Att de inte skäms!


Semesterns sista timmar är här, i morgon väntar jobbet igen. Har varit en skön semester, började med medelhavsvärme och Boden Alive. Sen har jag varit runt i norra Sverige lite, Örnsköldsvik, Umeå, Hemavan är några av orterna som fått besök av mig. Har haft en härlig fjällvandring i Hemavan, väl värt ett besök för den som inte varit där. Mycket fint såväl sommar som vinter. Inte utan att jag gick där och längtade efter snö och skidor. :)

Har förstås följt nyheterna regelbundet och har sorgset fått konstatera att överfall och våldtäkter har varit trista nyheter. Tycker att det fokuseras för lite på brottsoffren, något som bland annat visade sig i Umeå för någon dryg vecka sen, då djurrättsaktivister brände ner en stuga som tillhörde en jakt- och fiskeklubb i Umeå. Helt oacceptabelt. Jag kan inte fatta att de kan tycka att det kan vara ens i närheten av okej att använda sådana metoder för att få fram sitt budskap. Att de inte skäms.

I morgon är det som sagt dags att återvända till jobbet för en intensiv höst. Närmast på jobbagendan står fortsatt arbete med centrumutveckling och stadskärnearbete i samverkan med handel och turism. Stimulerande och mycket roligt jobb. Ska bli kul att träffa trevliga kollegor på jobbet också.

söndag 12 juli 2009

Blunda och tro man är i Norge

Sommaren fortsätter, så även semestern som det nu är halvtid för. Lugnt tempo och att umgås med nära och kära är det som gäller för min del denna sommar. Politiken har också gått in i en andhämtning inför hösten och allt som den bär med sig. Fullt upp på jobbet, nomineringsprocesser inför valen 2010, all vardagspolitik också förstås.

Jag valdes till vice ordförande för Moderatkvinnorna Sverige, vilket gör att jag därmed blivit adjungerad till partistyrelsen. Känns förstås väldigt stimulerande och inspirerande. En snabb blick i almanackan inför hösten gör att jag förmodligen gör rätt i att försöka vila och ta det lugnt över sommaren.

Var man än rör sig i länet just nu, hör man norska. Jag var med dottern i Luleå för någon dag sedan och jag pratade med en av mina goda vänner och sa att om man blundar så kan man tro att man är i Norge. Mycket bra för handel och turism, besöksnäringen alltså. Själv ska jag semestra i norra delen av landet, Västerbottensfjällen står på min lista. Hemavan närmare bestämt. Härligt!

tisdag 7 juli 2009

Alltid tillgänglig och nåbar

Sommar och semester innebär lite lugnare tempo och vila, välbehövligt. Första semesterveckan bjöd på härlig värme i medelhavstemperatur och denna vecka är det nästan tvärtom. Men inget ont som inte har något gott med sig, då hinner man pyssla lite hemma också.


Politiken har inte riktig sommarvila, som vice ordförande i socialnämnden har jag jouren denna vecka och får hålla mig hemmavid. Redan igår fick jag utföra den första tjänstgöringen, hoppas att resten av veckan blir lugn. Till skillnad från andra nämnder så måste ordförande i socialnämnden alltid vara tillgänglig och nåbar för ordförandebeslut i enskilda ärenden. Dygnet runt, året om.


Vädret är ett kärt samtalsämne såhär i sommartider, kommer värmen tillbaka? Om man ska tro prognosmakarna så verkar ryssvärmen komma hit snart, det skulle vara skönt. Men som med det mesta här i livet, den som lever får se :). Fortsatt trevlig sommar!

lördag 27 juni 2009

Lite lugnare tempo och medelhavskänsla

Sommarfestivalen Boden Alive är i full gång och hittills kan man sammanfatta festivalen med ett ord: succé. Placeringen på Kvarnängen var en bra lösning, bättre med plats än vid Bränna strand. Mycket god stämning och ett gudomligt sommarväder med medelhavskänsla bidrar förstås till succén. Jag gläds särskilt åt kampanjen Varannan Vatten som förstås bidrar till att färre får i sig för mycket alkohol. Igår kväll var vi ute hela kvällen på festivalen, superkul att träffa så mycket folk och prata med många vänner, gamla som nya bekantskaper.

Det var en mycket bra inledning på semestern och jag ser fram emot att få en lika trevlig kväll även denna lördag. Boden är fantastiskt på sommaren!

I semestertider kommer även bloggen att få vila lite, den observante har kanske märkt att jag inte haft möjlighet och tid att blogga varje dag de senaste veckorna, beroende på mycket att göra, men så är det ju i vissa perioder. Jag kommer nog inte att kunna hålla mig från att blogga även under sommaren, men det blir nog ett lugnare tempo ändå. För den som ändå vill följa vad jag gör, så finns jag på såväl Twitter, Bloggy som Facebook. Välkommen dit!

Det finns förstås mycket att reagera på och kommentera även under vår fantastiska svenska sommar, såväl positiva som negativa saker händer ju hela tiden runt omkring. Idag har jag upprörts ordentligt över de två galningar som brutalt misshandlat en 30 årig man, bland annat med sparkar i huvudet. Vad han gjort? 30 åringen försökte avbryta deras misshandel av en annan person. Helt sjukt. Vart är världen på väg? Åklagaren har väckt åtal mot de två idioterna. Mycket bra.

tisdag 23 juni 2009

Festivaltider och mer i plånboken

Sommaren är här och det är snart dags för semester och lite lediga dagar. Sommar är även festivaltider och denna sommar är förstås inget undantag från det. I morgon drar Boden Alive igång, gratisfestivalen som genomförs varje år veckan efter midsommar. Från mitt fönster ser jag festivalområdet och det är en frenetisk aktivitet för att få allt på plats. Det brukar vara trevligt att träffa många vänner, gamla som nya, i alla åldrar på festivalområdet. Dessutom är det en välbesökt aktivitet för våra turister. Viktigt för en levande och växande besöksnäring. Redan i morgon onsdag drar det som sagt igång med Shoppa och Dansa, butikerna har öppet till 22.

Såg även att Bosse Westin (V) hade synpunkter på att jag kommenterade Bosse Strömbäcks uttalande vid senaste fullmäktige där han (Strömbäck) ansåg att skattehöjning skulle vara en bra lösning. Westin menar tydligen att jag ljuger när jag bloggat om detta, men han kanske helt enkelt inte var inne i fullmäktigesalen när Strömbäck sa detta? Sen tyckte Westin att "ta en extra krona av alla höginkomsttagare" vore en bra grej. Men Bosse, en skattehöjning innebär att ALLA får högre skatt. Det är ju därför som vår kloka borgerliga regering har infört jobbskatteavdraget som innebär att det märks mest i plånboken för låginkomsttagare. Alltså där det behövs som mest. Att fler får mer kvar i plånboken när skatten är betald borde väl ändå även vänstern gilla? Eller?

fredag 19 juni 2009

Glad midsommar!

Midsommarafton och starten på sommaren är här, nu väntar vi bara på lite värme och sol också. Det blir en lugn helg, snart dags för ett besök på Norrigården och lite traditionellt midsommarfirande. Sen väntar lite god mat och dryck med nära och kära.

Nästa vecka är det dags för Boden Alive, gratisfestivalen som alltid hålls veckan efter midsommar. Hoppas även där att vädergudarna är på vår sida, det är förstås alltid mycket trevligare att träffa bekanta från när och fjärran om det är behagligt väder.

Glad midsommar!

onsdag 17 juni 2009

Vänstern vill höja skatten

Bloggandet har fått prioriteras ner lite under de föregående dagarna, helt beroende på väldigt mycket att göra. I skrivande stund är jag i Stockholm på SKL och har diskuterat olika aktuella frågor inom socialpolitiken. Efter lunch är det dags för beredning och idag har vi en omfattande ärendelista som bland annat innehåller Pinocchio-projektet, mottagande av ensamkommande barn, strategirapport om hälso- och sjukvården, försörjningsstödet, behovsbedömning av ekonomiskt bistånd, och en hel del andra frågor.

I måndags hade vi budgetfullmäktige där vänstern, föga förvånande, föreslog en allmän skattehöjning i kommunen. De nämnde inga siffror utan slängde mer ur sig detta. Hör nu av mina vänner från andra delar av landet att det är samma i deras kommuner. Vänstern kör rent allmänt med skattehöjningar som lösning på det mesta. Det som är trist är att det hårdast kommer att drabba låg- och mellaninkomsttagare. Men de väljer att fortsätta med deras retorik att det är höginkomsttagarna som tjänar mest på jobbskatteavdraget.

onsdag 10 juni 2009

Spännande studiebesök och grattis Anna!

Är nyss hemkommen efter två dagars intensiva studiebesök i Huddinge, Solna och Umeå där vi har fått mycket bra info och intressanta diskussioner kring hur de har resonerat vid införandet av LOV, lagen om valfrihet, inom socialnämndens verksamhetsområde. Boden har som en av fyra norrbottniska kommuner sökt och beviljats pengar från Socialstyrelsen för att utreda ett införande av LOV och dessa studiebesök ingår i detta arbete. Spännande och mycket roligt!

EU-valet är nu avklarat och det känns roligt att kunna säga GRATTIS till Anna Ibrisagic som nu åter förnyar sitt förtroende som parlamentariker i Bryssel. Bra med en norrbottning på plats!

måndag 8 juni 2009

Lång söndag och sociala media

Söndagen blev en lång dag, steg upp strax efter 6 på morgonen och sen var det valarbete hela dagen. Klockan 21 stängde vi vallokalerna och då vidtog rösträkningen. Hemma igen strax efter 23 och sen var det bara att kolla valresultatet lite översiktligt och sen stupa i säng.

Valresultatet blev ändå hyfsat, dock är det lite bekymrande att sverigedemokraterna verkar ha relativt stort stöd här. Inte bra. Piratpartiet tog sig in i Europaparlamentet på en enda fråga. Ska nu bli riktigt intressant att se hur de kommer att driva politik i alla andra sakfrågeområden. Som till exempel klimatfrågan, jobbfrågan eller bekämpandet av kriminaliteten över gränserna. Och sen förstås vilken grupp de ska anses tillhöra i parlamentet.

Här fortsätter förstås politiken lokalt, förmiddagen har i vanlig ordning ägnats åt socialnämndspolitik och på eftermiddagen väntar kommunstyrelsen. Sen bär det av för studiebesök till Stockholm. Mer om det senare. Sannolikt kommer jag ha svårt att hinna blogga under dessa dagar, men det blir nog en uppdatering av bloggen när jag kommer hem igen på onsdag kväll. För den som vill så kan jag förstås följas både via twitter, bloggy och facebook också. Sociala media som fler och fler upptäcker. Du också?

torsdag 4 juni 2009

Magic Land är på gång

I dag har vi haft en välbesökt näringslivsdag här i Boden där vi bland annat fick en bra genomgång av hur långt projektet med Magic Land har kommit. Magic Land är namnet på nöjesparken som projekteras här i Boden. Det känns väldigt roligt och stimulerande att detta planeras och att planerna också är långt gångna. Lars Olofsson pratade även om kalkylen och att tisdag den 10 juni blir en avgörande dag. Då ska Tillväxtverket med Christina Lugnet i spetsen träffa dem för ett samtal kring medfinansiering av nöjesparken. Bara att hålla tummarna alltså. Det skulle betyda oerhört mycket för besöksnäringen såväl i Boden som i länet.

Dessa dagar fram till midsommar är hektiska, det är mycket som ska hinnas med innan semestrarna. Ser fram emot en kortare dag i morgon, sen är det helg och på söndag väntar en lång dag som valförrättare. Strax efter sju på morgonen börjar passet, och sen stänger inte vallokalerna förrän 21 på kvällen. Så det vill till att det blir lite vila på lördag. Pyssel hemma lär det bli.

måndag 1 juni 2009

Filmturism i Ystad

I torsdags och fredags besökte jag Ystad tillsammans med ledande företrädare för besöksnäringen i länet. Vi tog del av hur Ystad har jobbat med filmturism och deras tankar kring detta. Det var ett mycket givande besök och jag tror att vi alla fick med oss mycket matnyttigt hem till länet och våra kommuner.

Ystad påminner en hel del om Boden, sett till invånarantal, hur de har jobbat med näringslivet efter försvarsbeslutet som gjorde att regementen blev tomma. Precis som i Boden har de fyllt kasernerna med entreprenörer och annan verksamhet.

I lördags deltog jag i Umeå Universitets vårpromovering, trevlig tillställning med frackar och balklänningar i mängd. Vädret var ju helt fantastiskt, varmt och soligt och en helt ljuvlig kväll. Jag hann även med ett besök i valstugan för samtal med såväl moderater som andra borgerliga vänner.

Alldeles snart är det dags för dagens möten, som går helt i politikens tecken. Idag är det sedvanlig presidieträff i socialnämnden, på eftermiddagen har vi första mötet kring genomlysningen av IFO (individ- och familjeomsorgen) som är en fortsättning kring de genomlysningar vi gör av hela verksamheten inom socialnämndens område. Kvällen fortsätter med gruppmöte inför fullmäktige.

tisdag 26 maj 2009

Tuffa prioriteringar är slitsamt

Är hemkommen från konferens för socialnämndsordförande och socialchefer från Norrbotten och Västerbotten. Vi träffas en gång per år för att diskutera allmänna och gemensamma frågor, denna gång håller vi till i Piteå i tre dagar. För min del har jag mentalt fyllt min kvot av hotellnätter, så jag sover på hemmaplan.

I dag har vi bland annat lyssnat på SKL som pratade om välfärdens finansiering och det arbete som den beredningen jobbar med på SKL. Det är stora tunga frågor som kommer att vara direkt avgörande för hur vi ska kunna finansiera välfärden i framtiden och även vad man ska kunna förvänta sig för service från kommuner och landsting. Det kommer att ställa stora krav på politiska prioriteringar helt enkelt av det skäl att pengarna inte räcker till allt.

Jag har sagt tidigare att det förmodligen var mycket enklare att vara politiker på 70-talet då det verkade finnas pengar till allt och allt byggdes ut. Nu handlar det mer om att fokusera på kärnverksamheterna för kommunen, vilket gör att det kommer att vara tuffare att vara politiker. Något som jag och många av mina alliansvänner har fått känna på denna vår. Slitsamt.

söndag 24 maj 2009

Mer än fullspäckat

Söndag kväll och det är dags att ladda inför den kommande veckan. Veckan rivstartar med en fullspäckad måndag som innehåller genomlysning administrativa enheten på socialnämnden, sen KS AU och efter det diskussion i budgetberedningen. Sen en jobblunch ang sociala frågor, som direkt följs av socialnämnd på eftermiddagen. Har ett sedan tidigare inbokat möte med en företagare och entreprenör i stan och så avslutas kvällen med presidiemöte för alliansen. Pust.

Denna vecka är mer hektisk än vanligt, tisdag-onsdag är det ordförandeträff för socialnämnderna i Norrbotten och Västerbotten, denna gång ska vi vara i Piteå. Fullspäckat program även där, med bland annat aktuell socialpolitik från SKL. Sabina Wikgren Orstam kommer upp och berättar om det som är på gång. Mycket trevligt, vi var på samma resa till Island för en dryg vecka sedan och fick bra inspiration därifrån.

På torsdag morgon flyger jag och några ledande företrädare för besöksnäringen i länet ner till Ystad för studiebesök kring filmturism. Sen åter hem på fredag eftermiddag och så är det dags att styra kosan ner till Umeå på fredag kväll. Så det är bara att dra efter andan och pusta ut på söndag kväll.

Men först väntar högen med handlingar inför veckan. Trevlig söndag!

fredag 22 maj 2009

Röstning och idioter

Förtidsröstningen för EU-valet inleddes i onsdags och jag passade på att rösta. Givetvis röstade jag moderat, samma värderingar och tankar om frihet gäller såväl i Sverige som Europa. Kom ihåg att rösta du också!

I går på Kristi himmelsfärds dag var det ett härligt väder, riktigt skönt att få en ledig dag och få njuta av en kopp kaffe i solen på balkongen. Idag är det en klämdag för många, så även för mig. Det gäller att ta tillvara dessa underbara dagar innan sommaren är här på riktigt. Sonen har fått åka till Spanien med bästa kompisen och dennes familj, han har det ljuvligt där nere, bad och sol för hela slanten. Spännande också att vara ensam hemifrån en hel vecka förstås.

Läser i tidningarna om de två män i dryga 50 års-åldern från Skellefteå som våldtog en 14 årig flicka på tåget på väg hem till Boden från södra Sverige. Jag blir både vansinnigt arg på dessa män som gör sådana illdåd mot en ung flicka och samtidigt sorgligt beklämd över hur dessa två äldre män kan tycka att det är okej att göra sånt. Flickans kompisar hade blivit så rädda och chockade över detta övergrepp att de inte vågat ropa på hjälp. Fattas bara. Det är ju inte särskilt svårt att föreställa sig vilken skräck flickorna upplevde när dessa idioter kom in i kupén där de sov för att våldföra sig på flickan. I omgångar. Sen anser de själva att de inte gjort sig skyldiga till något brott. Det finns inga ord för sånt.

tisdag 19 maj 2009

Rösta moderat!

Har haft några hektiska dagar, så bloggen har fått lite vila. Gårdagen var en politikdag, som så många måndagar är. Förmiddagen ägnades åt socialnämnden och eftermiddagen innehöll fullmäktige, med bland annat nyval till styrelser och nämnder. Vänstern och miljöpartiet valde tidigare i våras att kliva av alliansen och igår var första gången på drygt sex år för dem i opposition. Ska bli intressant att följa hur debatterna kommer att utvecklas framöver.

Idag har jag jobbat på förmiddagen och sen haft valförrättarutbildning på eftermiddagen, inför EU-valet. I morgon är det första dagen som man kan rösta, jag kommer givetvis att rösta moderat, det gör väl du också?

fredag 15 maj 2009

Ny inspiration till det politiska arbetet

Sista dagen på Island, klockan är strax sju på morgonen och det är snart klart för avfärd hemåt. Innan vi åker mot Keplaviks flygplats ska vi träffa forskare vid Reykjaviks universitet som bedriver forskning om arbetslöshet och handikapp. Vi ska även få information om en reform av sjukpensionssystemet och främjandet av återinträde på arbetsmarknaden. I mångt och mycket har vi liknande frågeställningar på Island och i Sverige. Jag har fått många nya tankar och idéer som jag tar med mig hem.

Solen skiner och idag stormar det inte. Gårdagen var mycket givande, socialdepartementet och utbildningsdepartementet berättade om hur de arbetar med för oss aktuella frågor. Barnahus, pensioner, arbetslöshet, arbete med drogprevention i skolan, ja listan kan göras lång. Summa summarum har denna studieresa gett många nya idéer och ny inspiration till mitt politiska arbete på hemmaplan.

Nu är det dags för frukost och att packa ihop datorn. Landar hemma i Boden vid midnatt, så det blir en lång resdag som börjar här i Reykjavik redan klockan 9 lokal tid.

Trevlig fredag!

torsdag 14 maj 2009

Späckad dag och bra debatt

Näst sista dagen på Island verkar bli späckad, här är klockan 8 på morgonen och det är strax dags att åka iväg för att träffa socialdepartementet, utbildningdepartementet och sedan det isländska kommunförbundet. Det ska bli intressant.

Igår fick vi bra information av Reykjaviks kommun om hur de arbetar med socialnämndsfrågorna. Efter det ett intressant studiebesök på ett äldreboende och en av dagverksamheterna. Vi konstaterade att vi har mycket gemensamt och är lika i mångt och mycket.

Gårdagen innehöll även möte med beredningen där vi diskuterade och debatterade såväl yttranden kring alkohollagen som tobakslagen. Det blev bra debatter och vi moderater från alliansens sida framhöll vikten av att tillåta gårdsförsäljning i anslutning till t ex vinproduktion. Det var ett av våra stämmobeslut och det kändes viktigt att lyfta den frågan särskilt i yttrandet. I övrigt så tryckte jag på vikten av att få bättre tillsyn av tobaksförsäljningen, och då förstås den olagliga som sker till barn och ungdomar. Vi vet att cigaretter ofta är inkörsporten till andra droger och därför är det extra viktigt att se till att ungdomar inte kan köpa tobak.

På eftermiddagen/kvällen igår så fick vi göra ett besök till Blue Lagoon och bada i de varma källorna där. Stormen ven friskt kring huvudet samtidigt som det var härligt varmt i vattnet, det var uppskattat.

onsdag 13 maj 2009

Reykjavik och socialpolitik

Här på Island viner vinden kring fönstren även om solen också kikar fram. Temperaturen är ungefär som hemma och även ljuset. Tidsskillnaden här är två timmar, vilket innebär att klockan nyss har passerat sju på morgonen. Dock är frukostmagen inställd på hemmatid, och då är den nio.

Strax dags för frukost, sen bär det av till möte med Reykjaviks kommun där vi ska få kunskap om deras arbete med aktuella socialpolitiska frågor. Sen åter till hotellet för beredningssammanträde. Denna gång med behandling av remissvar för alkohollagen och tobakslagen. Mer om det lite senare.

tisdag 12 maj 2009

Framme i Reykjavik

Har anlänt till Reykjavik och Island för ett par timmar sedan. Det jag hittills hunnit se på väg från Keflavik och flygplatsen verkar vara häftigt. I morgon väntar möte med Reykjaviks kommun och sen hoppas jag att vi hinner se lite grann av landet också.

Island är ungefär lika stort till ytan som Norrbotten, här bor det lite fler människor, ca 320 000 invånare i landet. Ser fram emot att få höra hur de har löst sin vård och omsorg. Med tanke på att Island har gått från att kallas den fattiga kusinen i Europa till att vara det femte rikaste landet i världen, så finns det säkert mycket intressant att lära sig. Trots den ekonomiska kollapsen så tillhör de fortfarande ett av de rikaste länderna.

Snart dags för middag, det är två timmars tidsskillnad så klockan här är just nu bara 18.15, men enligt min mage är middagstiden för länge sen passerad :).

måndag 11 maj 2009

Studieresa till Island

Helgen har varit mycket behaglig, shopping, bio och restaurang med familjen. Välbehövlig mystid efter en hektisk vecka. Är också varmt tacksam för alla glada grattishälsningar från vänner runt om i landet, med anledning av att jag valdes till vice ordförande för Moderatkvinnorna riks.

Även denna vecka präglas helt av politiken. Under förmiddagen har vi haft sedvanligt presidiemöte i socialnämnden och eftermiddagens övning är kommunstyrelse. Sen ska jag packa väskan inför morgondagens resa till Island. Det är en studieresa med beredningen för socialpolitik och individomsorg på SKL, vilket ska bli spännande. Vi har ett späckat program och har inbokade möten med Reykjaviks kommun, socialdepartementet, utbildningsdepartementet, Isländska kommunförbundet och forskare vid Reykjaviks universitet. Hem igen på fredag. Island är ett land som jag länge velat besöka, hoppas att det även finns tid att upptäcka lite av landet när jag nu får förmånen att åka dit.

Datorn får förstås åka med, sen återstår det att se vilka möjligheter till uppkoppling som ges. Men jag kommer förstås att gå att följa på Twitter för den som vill, microbloggandet är ett bra komplement tycker jag.

fredag 8 maj 2009

Vald till vice ordförande för M-kvinnorna

Är nyligen hemkommen från Stockholm och Moderatkvinnornas stämma. Jag blev idag vald till vice ordförande för M-kvinnorna, känns mycket bra förstås. Jag har varit ledamot i riksstyrelsen sedan 2005 och har haft ansvaret för en rad rapporter för att utveckla vår politik - såväl om trygghetsfrågor som deltidsarbete. När jag nu blir vice ordförande för organisationen får jag ännu bättre möjligheter att påverka moderaternas politik, vilket är såväl hedrande som ansvarsfyllt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll ett engagerande anförande på stämman och jag passade på att få en diskussion om moderat syn på den sociala ekonomin. Mycket givande och stimulerande. Nu är det dags att pusta ut en stund hemma och planera helgen med barnen.

Trevlig fredag!

torsdag 7 maj 2009

Rättvisan måste ha sin gång

Leif Silbersky är Carolin-mördaren Alldéns nya advokat och nu driver de linjen att Alldén inte ska kunna dömas för mord eftersom de påstår att Carolin var hjärndöd när hon sköts. Det hela är så makabert att man inte tror att sånt kan hända. Alldén sköt henne bakifrån när hon stod på knä, enligt tidigare uppgifter. Kan man göra det om man är hjärndöd?

Nej, jag hoppas verkligen att rättvisan får ha sin gång och att denna linje inte kan få något som helst gehör. Både för Carolins anhörigas skull och för tron på rättssystemet.

I morgon är det dags för Moderatkvinnornas stämma i Stockholm. Där ska vi behandla såväl val, motioner som fem propositioner från styrelsen. En av dem har jag ansvarat för, den som handlar om deltidsarbete. Ska bli intressant att se vilka diskussioner som kommer på stämman, brukar vara ett bra debattklimat. Mer om det senare förstås.

onsdag 6 maj 2009

CUF är ute och cyklar

CUF föreslår att sexköpslagen ska tas bort och de menar att då skulle prostituerade kunna sälja sex under mer kontrollerade former. Man tager sig för pannan. För mig är det samma sak som att säga att det är okej att män köper sex och att personer (kvinnor, flickor och i vissa fall pojkar) fortsätter att utnyttjas.

Det kan ALDRIG vara okej. Att hävda rätten till sin egen kropp är givetvis central och där håller jag med CUF, men det är något annat än att vara prostituerad. Nej, det är bara att hoppas att Centerns stämma är så klok att den bara tar detta för ett utspel och inte ett seriöst förslag. Stefan Tornberg hävdade samma linje på radion i eftermiddags, han trodde att stämman skulle säga definitivt nej till ett sådant förslag. Det är bra.

tisdag 5 maj 2009

Lärlingsråd och fler platser

Har idag haft bra möten med såväl företrädare för AF (arbetsförmedlingen) och senare på eftermiddagen med intressenter för besöksnäringen. Jag ingår i lärlingsrådet på Björknässkolan för Hotell och Turism, mycket inspirerande att träffa elever och lärare kring dessa frågor. Glädjande nog fick vi idag besked om att Boden nu får ytterligare åtta platser i lärlingsutbildning, denna gång riktade mot Handel och Service. Besöksnäringen är en av Bodens och Norrbottens framtidsbranscher, därom råder inget tvivel.

I morgon väntar dels socialutskott direkt på morgonen, sen bär det av till Sunderbyn för konferens om finansiering och upphandling kring sociala företag. Vi är på gång med socialt företagande, vilket känns bra. Startsträckan är lång, men jag tror att det är viktigare att få en solid grund att stå på med trygga förutsättningar för de individer som kan bli aktuella, hellre än att snabbt dra igång något som man inte riktigt vet hur det ska funka. Det är viktigt med trygghet för alla, men alldeles särskilt viktigt för personer som står långt från den reguljära arbetsmarknaden.

måndag 4 maj 2009

Boden klättrar på rankingen!

Boden har klättrat till plats 82 i Svenskt Näringslivs rankinglista över företagsklimatet i kommunerna. Bra! Det visar hur viktigt det är att fortsätta jobba med tätare dialog och i samverkan med näringslivet i kommunen. Arbetet med detta måste pågå hela tiden och siffrorna är ett resultat av målmedvetet och långsiktigt arbete.

Ska nu bli intressant att höra om sossarnas Torbjörn Lidberg kommer att kalla denna mätning för Kalle Anka-mätning i år igen. När det är vad företagarna TYCKER om förutsättningarna för att driva företag i kommunen. Det handlar om inställning och attityder till företagare och företagande. Utan driftiga entreprenörer och företagare funnes ingen välfärd att tala om, det är ju från dem de huvudsakliga skatteintäkterna kommer.

söndag 3 maj 2009

Höga förtroendesiffror och rankinglista

Bloggen har fått lite helgvila över valborg och första maj. Politiken har dock följts ändå, bland annat genom att glädjas över höga förtroendesiffror för Fredrik Reinfeldt. Lyssnade också på Marita Ulvskog samtidigt som jag åt årets första mjukglass i solen. Ganska intressant lyssning på många sätt. Det enda jag upptäckte att jag höll med Ulvskog om var att det är viktigt att alla röstar i EU-valet från och med 20 maj.

Laddar nu inför en intensiv vecka som börjar redan i morgon med politik på förmiddagen och sen ser jag fram emot en näringslivsdag där Svenskt Näringslivs rankningsiffror blir officiella. Boden ligger bra till, sett till de förhandsbesked jag fått. Mer om det i morgon förstås.

onsdag 29 april 2009

Bo bra hela livet

Har tillbringat dagen i Luleå på konferens om framtidens äldreboende, Bo bra hela livet. VDn för Lulebo har suttit med i äldreboendedelegationen och var också den som presenterade slutsatserna från densamma. Det blev intressanta diskussioner och man kan konstatera att boendefrågorna är frågor som är av stort intresse och kommunövergripande.

Deltagarna var nästan uteslutande socialnämndsordföranden, ett kommunalråd deltog också. Frågan om framtidens boendeformer är en stor sådan och en fråga som måste beslutas på kommunledningsnivå. Det kommer att bli en strategiskt viktig fråga, som även har stor bäring på kommunernas ekonomi.

tisdag 28 april 2009

Omväxlande dag

Har haft en riktigt lång dag som först nu avslutats, möten fram till strax innan 20 ikväll. Har varit en omväxlande dag med centrumutvecklingsarbete, stämma i Bodens kommunföretag, sen jobb på eftermiddagen och sen avrundat med ordförandeberedning i socialnämnden och efter det interna socialnämndsmöten. Pust.

I morgon väntar konferens i Luleå hela dagen, Bo bra hela livet är temat. Ska bli intressant. Mer om det senare, nu är det dags att pyssla lite hemma och gå igenom mailboxen.

måndag 27 april 2009

Invigning och nyval

Kommer nyss från invigningen av ungdomsenhetens nya lokaler inom öppenvården. Känns mycket bra att de fått fräscha lokaler för sin verksamhet. Pratade med ansvariga för öppenvårdsdelen och fick mycket bra info från dem om hur de jobbar och deras tänk kring frågorna.

KS AU på förmiddagen, inga kontroversiella frågor denna gång, annat än att samtliga poster i alla nämnder och styrelser återkallas för att sen väljas nytt på fullmäktige i maj. Ikväll har vi gruppmöte för att bland annat diskutera den frågan.

Strax dags att åka på jobbet, en rådgivning om starta eget väntar direkt efter lunch. Alltid stimulerande att träffa människor som brinner för en idé som de vill förverkliga.

fredag 24 april 2009

Grooming och att inte ta någon skit

Är i Örebro för moderaternas årliga kommunala rikskonferens. Det är cirka 1700 moderata företrädare för kommuner och landsting här, mycket trevligt att träffa vänner från hela landet och att lyssna på intressanta föredrag.

Jag har ägnat förmiddagen åt ett seminarie kring grooming och nätmobbing. Mycket intressant ämne som berör de flesta av oss. Framför allt våra barn och ungdomar som finns ute på nätet. Det känns mycket bra att det nu kommer ett nytt lagförslag som gör det möjligt att kunna kriminalisera det de flesta av oss kallar fula gubbar på nätet. För det är nästan uteslutande män som ägnar sig åt detta. Mats Andersson, NetScan, var en av föredragshållarna och han berättade att det funnits totalt fyra kvinnor som dömts för sexuellt ofredande av barn och i samtliga fall fanns det även en man med i bilden.

Vi är skyldiga våra barn och ungdomar att beivra allt sådant. Och att få våra barn att våga säga till oss föräldrar när de drabbas av kränkande, snuskiga eller otäcka kommentarer på nätet. De behöver vår hjälp för att våga säga nej. För det gäller att våga göra precis som Grynet sa för några år sen - ta ingen skit.

torsdag 23 april 2009

Hoplänkning och Örebro

Har haft tekniska utskottet på förmiddagen där vi bland annat fått aktuell information kring frågorna om rv 97 och kommande investeringar. Projektering för ny rondell vid infarten till Boden vid travet är genomförd och ska nu sättas i verket. Mycket välbehövligt, särskilt sen den kommer att medföra en hoplänkning av östra och västra industriområdet på Torpgärdan. Det är bra för våra företagare som verkar i de områdena.

Alldeles strax är det dags att resa till Örebro för moderaternas kommunala rikskonferens. Det ska bli mycket kul att träffa alla kompisar inom politiken från hela landet. Brukar borga för många skratt och trevliga samtal.

onsdag 22 april 2009

Kärva tider och drogträsket

Har haft en lång dag med budgetberedning där alla nämnder och styrelser fick föredra sina förutsättningar inför 2010 och eventuella åtgärdsplaner där så krävs. Man kan lugnt konstatera att det kommer att bli kärva tider och i morgon väntas en ny skatteunderlagsprognos från SKL. Sannolikheten för att den blir bättre än tidigare är liten. Det lär krävas ett gemensamt tufft arbete både från politiken och från förvaltningarna för att få ihop ekvationerna.

I Gällivare har det dött två unga människor till följd av användandet av en ny drog. Oerhört tragiskt förstås och sanslöst onödigt. Här i Boden har vi satsat på öppenvårdsverksamhet inom ungdomssidan, vid halvårsskiftet 2008 började fem personer jobba riktat mot ungdomsgruppen i förebyggande syfte. Alla krafter behöver samverka kring dessa frågor, det handlar förstås om polisen, socialtjänsten, skolan och alldeles särskilt föräldrarna. Jag tycker att det är mycket viktigt att jobba aktivt med dessa frågor, kan man rädda en enda unge från detta träsk som drogerna är, så är det värt det. Självklart. Men vi ser ju samtidigt att det inte räcker med enbart förebyggande arbete, annars skulle vi väl inte ha någon som använde droger överhuvudtaget. Jag tror att man måste jobba på bred front med dessa frågor som sagt.

I morgon är det tekniska utskottet på förmiddagen, sen bär det av till Örebro för moderaternas kommunala rikskonferens. Det är jättekul att träffa vänner från hela landet och vi brukar vara många där. Detta kombinerat med intressanta seminarier brukar göra det till en suveränt bra tillställning. I år har jag inte ansvar för något eget seminarie, utan ska nöja mig med att lyssna på andras föredragningar och prata politik med vännerna.

måndag 20 april 2009

Fyra gånger så stort

Är nyss hemkommen från ett intressant studiebesök i Arvidsjaur. Vi tittade där på hur de organiserat olika delar inom omsorgen, för min del kopplat till vårt arbete med att ge förutsättningar för att sociala företag ska kunna komma igång. Vi fick med oss en del matnyttigt, framför allt olika inspel till hur vi kan göra här i Boden. Storleksmässigt kan vi förstås inte jämföra oss, Boden är nästan fyra gånger så stort, men det är ändå värdefullt att kunna få tips och andra idéer från länet. Nu jobbar vi vidare med spännande idéer på hemmaplan.

I morgon väntar hela dagen på jobbet, onsdagen är det planberedning hela dagen. Man kan med fog säga att veckorna är väldigt omväxlande mellan jobb och politik. Ikväll blir det nog en träningsrunda med dottern. Det är också härligt.

söndag 19 april 2009

Alliansen drar ifrån

Opinionsmätningar från såväl Skop som Sifo visar att förtroendet för alliansen och vår politik är fortsatt stort hos svenska folket. Det är tuffa tider nu, med global finanskris och varsel som läggs över hela landet och då är det väsentligt med ett tydligt ledarskap, något som moderaterna och den borgerliga alliansen visar.

Det budskap som sossarna nu ska säga efter vårpropositionen är "för lite och för sent". Själva vill de starta sedelpressarna och tillskjuta mer pengar, pengar som inte finns. Skattehöjningar för låg- och mellaninkomsttagare är det som gäller om sossarna, vänstern och miljöpartiet får bestämma.

Igår hade vi länsförbundsstämma i Norrbotten och jag fick förnyat förtroende som vice ordförande, vilket förstås känns bra. Biståndsminister Gunilla Carlsson var stämmotalare och höll ett inspirerande anförande.

fredag 17 april 2009

Lugnt på motionsfronten

Veckan har försvunnit i ett nafs, redan fredag och lite lugn och ro i kväll. I morgon är det dags för länsförbundsstämma för Moderaterna i Norrbotten. Vi kommer att vara på Nordkalotten i Luleå och det ska bli trevligt att träffa många moderata vänner från hela länet.

Det är lugnt på motionsfronten inför morgondagens stämma, och då menar jag denna gång inte fysisk motion utan politiska motioner :). Det brukar vara så de år då vi har arbetsstämma i partiet, däremot brukar det vara betydligt fler motioner inför de år då vi har ordinarie partistämma vilket det är efter valet.

Trevlig fredag!

torsdag 16 april 2009

Migrationspolitik i olika perspektiv

Har en kort paus innan beredningen på SKL börjar, idag väntar information bland annat om asylmottagningen. På gårdagens gruppmöte gästades vi av Tobias Billström, migrationsministern som självklart talade om just migrationspolitiken. Det är en stor fråga som spänner över många områden i samhället, socialpolitik, skolpolitik, bostadspolitik, arbetsmarknadsfrågor. Listan kan göras lång. Viktiga frågor att diskutera och ha en tydlig politik för. Det är också en fråga som många kommunala företrädare brottas med på olika nivåer, såväl ur ett socialt och humanitärt perspektiv som ur ett praktiskt och ekonomiskt.

Åter hem ikväll, i morgon väntar såväl möten som jobb. Lördagen kommer att tillbringas i Luleå för länsförbundsstämma.

onsdag 15 april 2009

Rivstart och delaktighet

Onsdagsmorgonen är strålande vacker med ett härligt solsken och alldeles strax är det dags att rivstarta dagen som lär bli lång. Socialnämnd på förmiddagen, sen direkt iväg med flygtaxin för vidare färd ner till Stockholm och SKL. Gruppmöte och interna möten ikväll, sen är det beredning i morgon torsdag innan jag landar hemma i morgon kväll.

Det är intensiva veckor nu, mycket som händer och är på gång. Gårdagens fullmäktige var det första på sex år med vänstern i opposition och Bosse Strömbäck passade förstås på att angripa mig och socialnämnden för att vi vidtar åtgärder för att dels få en budget i balans, dels göra personalen delaktiga genom att de själva får "gemensamt ta ansvar för sparbehoven". Precis som vänstern ville. Men det är förstås inte bra när en moderat säger samma sak.

tisdag 14 april 2009

Full fart igen

Påsklovsveckan fortsätter med ett underbart väder, även idag är det strålande sol från en klarblå himmel. Mycket energigivande, vilket är tur sett till denna veckas agenda. Alldeles strax är det dags för presidieträff i socialnämnden, eftermiddagen innebär fullmäktige och kvällens begivenhet är alliansmöte i socialnämnden.

Denna vecka har vi socialnämnd på onsdag, vårt ordinarie möte. De senaste veckorna har varit väldigt intensiva för socialnämnden och förvaltningen. Påskhelgen gav en välbehövlig paus med härlig skidåkning på Dundret i Gällivare. Vädret har växlat mellan mulet och rejält blåsigt till strålande sol från en klarblå himmel. Backarna var bra pistade och det var skönt att åka såväl telemark som slalom. Barnen hade trötta men glada ben efter några dagars skidåkning.

I morgon har vi som sagt socialnämnd, direkt efter det väntar SKL i Stockholm. Innan morgondagens gruppmöte på SKL ska vi gruppledare i beredningen för socialpolitik, äldreomsorg och sjukvårdsdelegationen ha ett möte med företrädare för riksdag och regering. Så agendan är fortsatt fulltecknad.

torsdag 9 april 2009

Dags för säsongens sista skidhelg

Efter en intensiv och hektisk period väntar nu lite påskledigt. Det ska bli skönt med några dagars skidåkning, sannolikt sista skidturen för denna säsong. Dagen har bjudit på riktigt aprilväder, med snöväder som nu övergått i snöblandat regn. Så här på kvällskvisten har det upphört och prognoserna lovar fint väder under påskhelgen. Hoppas de får rätt.

Bloggen kommer att få lite påsklov, återkommer i början av nästa vecka. Glad påsk!

onsdag 8 april 2009

Tufft beslut i socialnämnden

Idag har vi haft ett mer än välbesökt nämndsmöte i socialnämnden. Vi hade ett ärende på dagordningen, nämligen förvaltningens förslag till sparåtgärder istället för införandet av tre semesterperioder som det ursprungliga förslaget innehöll.

Vi fick en bra föredragning av socialchefen och samtliga verksamhetschefer. De föredrog hur hela processen gått till, från det att de fick uppdraget den 17 mars till dagens datum. Vi hade att ta ställning till 26 beslutspunkter som sammanlagt innebar en kostnadsminskning på 2,6 miljoner kronor. Från alliansens sida har vi genom hela processen sagt att vi helst inte skulle vilja behöva fatta dessa tuffa beslut, men sett till alternativen som vi fick idag så kändes det som ett bättre val att införa tre semesterperioder än att vara tvungna att avveckla verksamheter och säga upp personal.

Dagens beslut innebar att vi från alliansen föreslog att vissa besparingspunkter fick genomföras, däremot inte avveckling av dagverksamheter, minskning av antalet korttidsplatser, minskning av budget för LSS-verksamheten, minskning av budget för kontaktpersoner inom barn- och ungdomsverksamheten och missbrukssidan. Det vill säga samtliga punkter som direkt hade fått konsekvenser och negativa påverkningar för våra brukare och deras anhöriga.

Vi lade även förslaget om att införa tre semesterperioder 2010 samt att socialchefen fick i uppdrag att fortsätta att i samverkan med all personal inom socialförvaltningen föreslå åtgärder för att minska kostnaderna.

Kommunal har efterlyst delaktighet i sparförslagen, så jag hoppas nu att samtlig personal känner att de har möjlighet att påverka detta i samverkan med enhets- och verksamhetschefer.

Såväl vänstern som sossarna yrkade på återremiss av sparförslaget. Dock helt utan att presentera anledning till återremiss som brukligt är. Sen blev det lite råddigt när varken sossarna eller vänstern visste vilket förslag de yrkade avslag på. Att sen vänstern, och då i synnerhet deras nya ordförande Bo Englund, på ett mycket hårt sätt angrep sin egen chef från talarstolen, ja då känns det inte särskilt bra. Konstateras kan dock att varken sossarna eller vänstern kunde presentera alternativa sparförslag, inte ett enda förslag i den riktningen har kommit från dem under hela våren.

Inte förvånande men beklämmande. Men att ta ansvar för verksamhet och ekonomi är inte alltid enkelt och populärt.

tisdag 7 april 2009

Regeringen tillför mer pengar till kommunerna

Idag kom glädjande besked om att regeringen tillskjuter kommuner och landsting extra pengar 2010-2012 med drygt 17 miljarder kronor. För Bodens del innebär det totalt under dessa år drygt 35 miljoner kronor. Sett till hela kommun- och landstingssektorn i landet så kommer dessa medel att behövas.

Därför är det bra att dessa pengar tillskjuts redan nu under 2009, för att kunna användas 2010. Alla kommuner och landsting i landet står inför tuffa beslut då prognoserna ser ut som de gör idag.

måndag 6 april 2009

Wanja sitter kvar

Efter några dagars turbulens meddelade nu Wanja Lundby Wedin att hon stannar kvar som bas för LO. Efter att ha suttit där i femton år, som hon sa på presskonferensen. Undrar lite stillsamt hur länge som det är lämpligt att sitta kvar vid sådana uppdrag? Nåja, det verkar ju som att flera av LO-förbunden har förtroende kvar för henne. Dock inte tre tunga förbund, som t ex transport.

Mona Sahlin var ju snabb med att kräva Wanjas avgång, undrar hur tongångarna låter nu? Fast det är klart, LO är ju en viktig del av socialdemokratin, så de lär väl komma överens igen inom kort. Hör dock att vice ordförande i LO Norrbotten kräver att Wanja ska avgå. Hon lär nog få göra många resor bland fotfolket framöver. Trovärdigheten saknas.

lördag 4 april 2009

Anhöriga och brukare i fokus

Kommunals företrädare på Erikslundens äldreboende går i dagens NSD ut med högröstade klagomål för att dagverksamheterna på Erikslunden finns med som sparförslag i det nya åtgärdspaketet som vänstern tvingade fram när de gick emot införandet av tre semesterperioder för personalen. Semsterperioder som ligger helt inom semesterlagen.

Redan den 11 mars, när vi hade ordinarie socialnämnd sa jag att förändringen av semesterperioderna inte var ett roligt beslut att fatta, men att alternativen inte var okej. Det vill säga andra sparförslag på 2,6 miljoner kronor. Och som jag flera gånger sagt så är socialnämndens kostnader väldigt personalinriktade, cirka 85 procent utgörs av personalkostnader. Alltså borde de flesta kunna räkna ut att om socialnämnden måste spara så är det en stor risk att det kommer att drabba personal.

Vi såg tre semesterperioder som ett tråkigt beslut att fatta, men ställt mot att dra ner på verksamhet och säga upp fler personer så var det ändå det minst tråkiga. Under hela denna turbulenta tid har jag sagt att brukarna och deras anhöriga ska påverkas i så liten mån som möjligt. Vi har redan fattat beslut om att minska personalen med administrativa funktioner med 19,25 och vill inte fortsätta med varsel.

Därför vidhåller jag att anhöriga och brukare måste sättas i centrum.

fredag 3 april 2009

Invigning av Bed & Breakfast

Alldeles snart är det dags för invigning hos Bodens nya Bed & Breakfast. Himla kul med entreprenörer som vågar satsa, i synnerhet i dessa tider av finansoro. Det innebär att Boden får 78 nya sängplatser för besökare. Mycket bra för besöksnäringen.

Trevlig fredag!

torsdag 2 april 2009

Brukaren i centrum

Just nu är det en hektisk tid i lokalpolitiken, alliansen blir borgerlig och det ska dessutom tas många tuffa beslut. I socialnämnden, där vänstern valde att spräcka alliansen, är det nu extra tufft. På grund av att vänstern gick emot alliansens förslag om sparåtgärder för 7,8 miljoner för 2009 och där de valde att lyfta ut frågan om semesterperioder och sen lade uppdraget till förvaltningen att komma med andra åtgärder istället, så står vi nu inför väldigt tuffa beslut.

Jag bloggade igår om vad konsekvenserna blir och det är smått fascinerande och lite intressant att läsa olika kommentarer. Nästan alla har ett renodlat personalfokus. I stort sett ingen kommenterar ur brukarnas perspektiv, våra medborgare, de som verksamheten är till för. Medborgaren i fokus, brukaren i centrum. Var tog det perspektivet vägen?

onsdag 1 april 2009

Neddragningar eller semesterperioder?

Det är många som är väldigt ivriga att få veta allt som händer och sker just nu i politiken i Boden. Förstås en viktig fråga och framför allt tycks det väcka ett stort intresse, vilket är kul. Det engagerar många och det är bra.

Vänstern valde socialnämnden och frågan om semesterperioder för att spräcka alliansen och kunna kliva av samarbetet. Mycket trist, men det är bara att gilla läget. Läget för socialnämnden är att vi redan i januari i år såg att vi måste minska kostnaderna med 7,8 miljoner kronor för 2009 för att klara budgeten.

Förvaltningen fick i uppdrag att ta fram underlag för detta beslut, som vi sedan processade politiskt i alliansen. Vänstern har hela tiden varit med på hela sparpaketet, efter många och långa diskussioner. Ingen av oss vill fatta tråkiga beslut, men vi måste ta ansvar för hela socialnämndens verksamhet och budget. I detta fall så var vi som sagt överens om att vi fick lov att ta beslutet om att reducera kostnaderna, varsla 19,25 årsarbetare och en mängd andra tuffa beslut.

I hela det ursprungliga sparpaketet ingick även frågan om att flytta semesterperioden till att börja den 8 juni istället för 15 juni. Inte kul, men vi såg att det gick att minska kostnaderna med 2,6 miljoner kronor på detta. Dessutom så ligger det självklart inom gällande semesterlag, facket har inte heller gjort någon kommentar kring detta i MBL-förhandlingen. Detta sparförslag gick vänstern emot. De gav istället i uppdrag till förvaltningen att genomföra samma spar i samverkan med personalen på golvet. Vilket fick till följd att vänstern röstade emot alliansens förslag.

Nu har vi fått förslaget på de sparåtgärder som vi står inför istället för att ändra semesterperioden. Ingen munter läsning alls. Det handlar om att minska antalet korttidsplatser med åtta stycken, avveckla två dagverksamheter inom äldreomsorgen, säga upp ytterligare 17-18 personer för att kunna få ut hela sparbetinget för 2009, minska budgeten för kontaktperson. Alltså sådana åtgärder som direkt påverkar våra medborgare. De vi har ansvar för att bedriva verksamhet för. Det vore samma sak som att rasera det vi byggt upp. Inte okej.

Sossarnas gruppledare Torbjörn Lidberg, har tidigare varit ut i media och sagt att vi hotar personalen. Sanslöst tråkigt, men jag inser ju förstås att det är lätt att sitta i opposition och inte behöva eller ens vilja ta ansvar. Jag har sagt det flera gånger tidigare, inom socialnämndens verksamhet har vi cirka 85 procent av kostnaderna som personalkostnader. Det innebär att det inte finns så mycket annat att spara på än just personalkostnader.

Vi från alliansens sida såg tidigt i processen att semesterperioderna inte skulle bli ett lätt beslut att fatta, men sett till alternativen så känns det ändå bättre. Då kan personalen behålla jobben. Därför valde vi att lägga det förslaget till beslut. Som vänstern gick emot utan att presentera andra sparförslag.

Nästa vecka väntar en extra socialnämnd. Då blir alternativen tydliga.