torsdag 30 juli 2009

Framtidens fattigpensionär?

Deltidsarbetande kvinna – framtidens fattigpensionär?

Deltidsarbete får konsekvenser för pensionen, även om arbetstiden är självvald eller ofrivillig. De kvinnor som tar ut pension idag får ungefär 65 procent av vad männen får. Detta finns det flera anledningar till, kvinnors lägre löner är en, den totala arbetstiden är en annan.

Moderatkvinnorna värnar familjen och familjens rätt att fatta beslut om hur man ska jobba och leva. Vi värnar också möjligheten till deltidsarbete och ställer inte upp på lagstiftning som tvingar en arbetsgivare att erbjuda heltid – vi inser att det kan stjälpa vilken butik som helst för att ta ett konkret exempel. Vi vill att den offentliga sektorn ska vara ett föredöme och förebild. Kommuner och landsting ska erbjuda möjlighet till heltidstjänster för dem som vill, till exempel genom att införa fler så kallade kombinationstjänster, där man delar sin arbetstid mellan flera arbetsplatser.

Deltidsarbete, oavsett det är frivilligt eller inte, ger konsekvenser för hela livet. Ersättning vid sjukdom och pension blir sämre, vilket i sin tur kan leda till att kvinnor får ett ökat beroende av man eller stat för sin försörjning. Även om det är ett livsval som man i familjen är helt överens om när beslutet tas, är det många kvinnor som i beslutsstunden inte funderar på vad som händer 40 år framåt i tiden. Som inte tänkt över att den arbetstid hon har här och nu kommer att påverka pensionen i en avlägsen framtid. Eftersom det oftast är kvinnorna som förändrat sin arbetstid, så är det kvinnor som senare kommer att få en lägre pension.

Moderatkvinnorna vill förhindra att dagens deltidsarbetande kvinnor blir morgondagens nya fattigpensionärer.

Så länge ett par som varit överens om att en av makarna ska ha lägre arbetstid än den andra och kärleken består så klarar den gemensamma familjeekonomin troligen situationen. Men en separation efter 15 år tillsammans, där kvinnan arbetat deltid den största delen ger andra effekter. Mannen har då full pott i pensionspoäng med sig - det har inte kvinnan. Det är inte rimligt att den person i familjen som tar större ansvar för barnen ska få mindre att röra sig med som pensionär. Därför föreslår vi att pensionspoäng ska delas.

Vi vill också gå ett steg längre när det gäller intjänade pensionspoäng. Det handlar dels om att föräldrar ska kunna dela sina intjänade pensionspoäng lika under småbarnsåren, men också om att utreda om pensionspoäng under småbarnsåren ska kunna ingå som gemensam egendom vid en bodelning. Då får båda föräldrarna samma villkor. Hela livet, även som pensionärer.

Åsa Wikström, Boden
Vice ordförande Moderatkvinnorna Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar