onsdag 30 juni 2010

Ingen stupstock

Försäkringskassan har utvärderat effekterna av förändringarna i sjukförsäkringen, det som kallas rehabiliteringskedjan. Den infördes i juli 2008 och sedan dess har handläggningen förbättrats, sjukskrivningstiden har blivit kortare och de påbörjade sjukfallen har minskat säger Försäkringskassan i en rapport.

Precis som meningen var med de nya tidsgränserna i rehabiliteringskedjan, så har samarbetet mellan alla aktörer (den sjukskrivne, arbetsgivaren, Försäkringskassan och ev sjukvården) blivit bättre. Dessutom har tidsgränsen medfört att sjukskrivnas arbetsförmåga utreds snabbare. Alla aktörer är mer rädda om den sjukskrivnes sjukpenningdagar.

Det har skett en kraftig ökning av andelen överlämningsmöten med Arbetsförmedlingen, samtidigt som andelen personer som lämnat den tidsbegränsade sjukersättningen och gått över till Arbetsförmedlingen fördubblats. Försäkringskassan tycker att det är bra att det finns en gräns för hur länge man kan vara sjukskriven, något som gör att fler börjar fundera på hur man ska kunna lämna systemet och gå tillbaka till arbete. Socialdemokraterna fortsätter trots detta att kritisera den bortre gränsen i sjukförsäkringen och kalla det för stupstock. Det är det inte.

1 kommentar:

  1. Att 1,9% återgått i ett vanligt arbete är obetydligt fler än som hade återgått i arbete utan "Ättestupan" i Sjukförsäkringen. Däremot har mängder av människor drabbats av försämrad inkomst, tvingats till åtgärder som gjort att deras tillfrisknande försämrats. Och ett antal människor har blivit så förtvivlade att dom tagit livet av sig. Det är fler människor som hamnat på socialen än som återgått i ett "vanligt" arbete.

    Det är INTE fel med förbättrade möjligheter till rehabilitering. Samarbetet mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen behövde förbättras. Men den "Ättestupa" som införts löser inte det stora problemet; Arbetsgivarnas ovilja att ta hand om den personal som inte längre platsar i de uppstressade och slimmade organisationer som gäller i dag. Unga, välutbildade nyckelpersoner hamnar inte i långa sjukskrivningar i onödan. Men äldre, lätt ersatta och mindre etablerade på arbetsmarknaden slängs ut när dom inte längre platsar. Och det problemet löser man inte med en "Ättestupa" i Sjukförsäkringen. Vad som behövs är helt enkelt större krav på arbetsgivarna att ta emot även de som inte kan ge 110%. Det behövs fler skyddade anställningar av olika sorter. Men på den punkten är t.ex. Försäkringskassan inget föredöme. I samband med den för några år sedan genomförda omorganisationen gjorde FK sig av med nästan all egen personal med lönebidrag, arbetshandikapp och liknande.

    Behandlingen av sjuka är förnedrande. Det är inte "Ättestupor" och "Bestraffningar" som behövs. Det är hjälp och stöd och en säker ekonomi så att dom kan koncentrera sig på att bli arbetsföra - inte behöva tänka på att kunna betala räkningarna varje dag.

    SvaraRadera