onsdag 5 augusti 2009

Hon gjorde ingen pudel

Zaida Catalán (MP) skriver att Gotlands landshövding Marianne Samuelsson fick gå för att hon är kvinna. Fel. Samuelsson fick gå för att hon ville ge gräddfil till en storföretagare på Gotland. Hon ansåg inte att principen likhet inför lagen var nödvändig i det aktuella fallet.

Samuelsson ångrade sen inte sitt uttalande, utan hävdade att hon fortfarande tyckte att det var rätt. Här är problemet. Inte att hon är kvinna och miljöpartist som Catalán hävdar.

Att Samuelsson sen skriftligt anser att en medarbetare är illojal för att denne spelade in hennes uttalande, gör ju inte saken bättre. Här kommer principen om yttrandefrihet in. Fortfarande har det inget med kön att göra.

Det är synd att Catalán hävdar att kön har något med denna härva att göra, precis sådant gör att arbetet med jämställdhet står stilla eller kanske backar. Att hävda att om Samuelsson varit man, borgerlig och gjort en pudel hade möjliggjort för henne att kunna sitta kvar är irrelevant och hypotetiskt. Hon ångrade ju inte vad hon sagt. Där ligger problemet som sagt.

1 kommentar:

  1. Ja, vad ska man säga ...? Att alltid dra in könsperspektivet och partifärg i brist på annat blir bara kontraproduktivt som Åsa mycket riktigt skriver.
    Återkommer i ärendet.
    Fredrik L i Sollentuna

    SvaraRadera