fredag 27 mars 2009

Vänstern kliver av

Vänstern har tidigare valt att rösta emot alliansen i socialnämnden, som jag bloggade om för en dryg vecka sen. De valde frågan om tre semesterperioder, vilket i praktiken innebär att semesterperioden börjar en vecka tidigare, 8 juni istället för 15 juni som det är i dagsläget. Sen slutar semesterperioden en vecka senare i augusti jämfört med hur det är nu.

Med denna lösning, låt vara att det hade varit oerhört skönt att slippa ta till detta, så minskar vi mängden sommarvikarier vilket gör att vi kan minska kostnaderna totalt sett. Alla är mycket medvetna om att det kan upplevas som en försämring sett till hur vädret kan vara i mitten av juni här i Norrbotten. Inget roligt beslut att ta. Samtidigt ska det ställas mot andra åtgärder vi annars blir tvungna att vidta för att klara budgeten. Och eftersom socialnämndens verksamhet till mer än 85 procent består av personalkostnader, ja då förstår alla att det kommer att drabba personal. Vilket vi inte vill.

Men, nu är vi där vi är och vänstern valde att rösta emot detta förslag och gjorde gemensam sak med sossarna. Jag hade dock förväntat mig att sossarna skulle ha presenterat något alternativt förslag om var vi istället skulle ta pengarna för att kunna ha en budget i balans. Men något sådant kom icke. De sa bara nej. Enkelt förstås. Men ansvar för verksamheten? Nej, det var ju det då.

Detta har gjort att vänstern och miljöpartiet har valt att lämna alliansen, inte som de nu försöker säga blivit utkastade. Så nu väntar en intensiv period framöver. Men spännande.

1 kommentar:

  1. Du skriver "Med denna lösning, låt vara att det hade varit oerhört skönt att slippa ta till detta, så minskar vi mängden sommarvikarier vilket gör att vi kan minska kostnaderna totalt sett." Hur kan mängden vikarier minska? Det är väl samma mängd människor som skall ha semester? Noll vik är väl inget alternativ för dem som skall ta hand om våra gamla och sjuka?

    Lasse

    SvaraRadera