onsdag 11 mars 2009

Semesterperioder skapade debatt

Socialnämnden idag var en oerhört välbesökt nämnd, undrar om det någonsin varit så fullt i KS-salen när vi haft möte. Den stora frågan handlade förstås om åtgärdspaketet för att få en budget i balans för 2009. Det är tuffa beslut att fatta, men att avstå är inte att ta ansvar för helheten.

Hade förväntat mig en debatt på högre nivå från oppositionen, trodde faktiskt att de skulle ha något alternativ till åtgärdspaketet. Även de har ju ett ansvar för verksamheten och ekonomin. Men något sådant sågs inte till. De yrkade på återremiss av hela ärendet i första hand, och i andra hand på avslag. Man undrar ju något stillsamt hur det skulle ha sett ut med sossarna i styret. Kanske som när alliansen tog över 2003 och vi hade ett prognosticerat underskott i socialnämnden på 36 miljoner kronor.

Hela åtgärdspaketet togs, sånär som på punkten om införandet av tre semesterperioder. Där lämnade fackliga företrädare över namnunderskrifter från drygt 750 medarbetare i protest mot att införa tre semesterperioder under sommaren. Det medför minskade kostnader på nästan tre miljoner kronor. Det är en väsentlig del av hela åtgärdspaketet, och går det inte att genomföra det så måste samma pengar "hittas" någon annanstans. Det motsvarar cirka 18-20 tjänster. Inte ett särskilt roligt alternativ, enligt min åsikt.

Extra socialnämnd nästa tisdag för att avgöra den frågan.

1 kommentar:

  1. Ja du Åsa. Det är så man häpnar. Att du med en axelryckning lite lättsamt säger att om det inte införs tre semesterperioder så får 18-20 personer sparken. På det sättet lägger du ju över ansvaret på oss på golvet istället för att du som ansvarig politiker ska ta det. Dessutom vill att vi ska få dåligt samvete och känna skuld över att vi inte kan acceptera ett så fullständigt vansinnigt förslag som du och alliansen lägger fram. Hur du sedan får 3 miljoner att motsvara 20 tjänster leder ju osökt in på att vi kommer att drabbas av en rejäl lönedumpning inom socialförvaltningen i närtid. Eller också är det ett bevis på din oförmåga att räkna. Det kanske är moderatmatematik du utövar. Att du sen raljerar över att det inte var högre debatt från oppositionen kan jag accptera, men det kommer att bli omöjligt att acceptera den kraftiga lönesänkning som du och den moderat ledda alliansen tänker genomföra. Hur skulle annars ekvationen 3 miljoner = 20 tjänster gå ihop. Nog för att jag som jobbar 75% tjänar mindre än önskvärt, men inte ens jag har 12000 som du anser att vi bör ha i månadslön, före skatt.
    Nu vet vi ju dessutom att erat förslag förlorade och det blir två semesterperioder i år trots allt. Frågan är nu, när tänker du och alliansen sparka personalen som arbetar ute i verksamheten? Före eller efter semestern?

    SvaraRadera